5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPrintr-o decizie a Consiliului Europei Ungaria este sub monitorizare pentru "probleme legate...

Printr-o decizie a Consiliului Europei Ungaria este sub monitorizare pentru „probleme legate de statul de drept”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat miercuri să plaseze Ungaria sub o procedură de monitorizare consolidată din cauza „problemelor legate de statul de drept”, care, în opinia APCE, rămân „fără răspuns”, a anunţat aceasta într-un comunicat, notează AFP.

Parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi săptămâna aceasta pentru sesiunea de toamnă a Adunării sale, au votat (95 de voturi pentru, 25 împotrivă, o abţinere) pentru demararea procedurii de monitorizare completă (full monitoring procedure) împotriva Budapestei, potrivit comunicatului Adunării.

Această procedură „implică vizite regulate ale doi raportori APCE, un dialog permanent cu autorităţile şi evaluări periodice ale măsurii în care un stat membru îşi onorează obligaţiile şi angajamentele faţă de Consiliul Europei”, a precizat APCE, potrivit căreia „problemele de lungă durată legate de statul de drept şi democraţia” din ţară „rămân în mare parte fără răspuns”.

Ungaria, unde premierul ultraconservator Viktor Orban este la putere din 2010, se alătură altor zece state membre ale Consiliului Europei aflate în prezent sub control similar: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Turcia şi Ucraina, a detaliat APCE în document, potrivit agerpres.ro.

Ungaria este sub monitorizare pentru încălcări repetate privind statul de drept, autoritățile maghiare luând câteva măsuri legislative în acest sens

Într-o rezoluţie bazată pe un raport, Adunarea subliniază în special „folosirea pe scară largă a legilor cardinale, care necesită majorităţi de două treimi” şi care „restrâng sever pluralismul politic, (…) marcă a unui sistem democratic”.

În plus, cadrul electoral al Ungariei „nu garantează condiţii echitabile care să conducă la alegeri corecte”, a afirmat APCE, menţionând, în acelaşi timp, că, „luna trecută, au fost aduse o serie de 17 modificări legilor existente care vizează îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor democratice, consolidarea transparenţei şi ( …) regulilor privind conflictele de interese”.

APCE a invitat, de asemenea, „autorităţile ungare să solicite expertiza organismelor competente ale Consiliului Europei cu privire la aceste schimbări”, potrivit comunicatului citat de agenţia France Presse.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă