7.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSănătatePrimul vaccin împotriva virusului Mpox a fost aprobat. "Va ajuta comunitățile"

Primul vaccin împotriva virusului Mpox a fost aprobat. „Va ajuta comunitățile”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri precalificarea vaccinului MVA-BN, dezvoltat de Bavarian Nordic A/S, ca o măsură crucială în lupta împotriva epidemiei de mpox care afectează în prezent multe regiuni din Africa.

Primul vaccin împotriva virusului Mpox a fost aprobat

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat importanța acestei precalificări, declarând: „Această primă precalificare a unui vaccin mpox este o etapă importantă în lupta noastră împotriva acestei boli, atât în contextul actualelor epidemii din Africa, cât și pentru viitor.”

Precalificarea oferă agențiilor specializate ale ONU, inclusiv Alianța pentru Vaccinuri și UNICEF, precum și guvernelor, oportunitatea de a accelera comenzile și distribuția vaccinului. Acest pas este esențial pentru a asigura accesul rapid și eficient la vaccin în zonele afectate, contribuind astfel la controlul și limitarea răspândirii mpox.

Vaccinul MVA-BN va juca un rol crucial în gestionarea epidemiei și în prevenirea unor viitoare focare, demonstrând angajamentul continuu al comunității internaționale în protejarea sănătății publice globale.

Acest lucru „va ajuta comunităţile aflate în prima linie a situaţiei de urgenţă din Africa şi nu numai”, a spus Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse sanitare, potrivit Agerpres.

Mpox, cunoscut anterior sub numele de „variola maimuței,” a câștigat atenție globală în ultimele decade, fiind un virus zoonotic ce provoacă o boală rară dar potențial gravă.

În timp ce termenul „mpox” este acum utilizat pentru a descrie virusul și boala asociată, schimbarea numelui a fost efectuată pentru a reduce stigma și pentru a reflecta mai bine natura virusului.

Mpox este un virus aparținând familiei Poxviridae, care este similar cu virusul variolei, dar cu un grad mai mic de severitate.

A fost descoperit pentru prima dată în anii 1950 la maimuțe, de unde își trage numele, dar a fost identificat pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo.

Virusul este endemic în anumite părți ale Africii Centrale și de Vest, dar cazuri izolate și focare au fost raportate și în alte părți ale lumii, inclusiv în America de Nord și Europa.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Horoscop 5 noiembrie 2024. Gemenii sunt plini de energie

Horoscop 5 noiembrie 2024. Vezi ce ți-au rezervat astrele la începutul lunii noiembrie, ultima din această toamnă. Horoscop 5 noiembrie 2024 BerbecAstăzi, vei primi multe...

„Mă simt ca acasă”. Marius Marin, gol decisiv în victoria lui Pisa cu Cremonese

Internaționalul român Marius Marin a marcat primul său gol din acest sezon pentru Pisa în victoria împotriva celor de la Cremonese, scor 3-1, contribuind...

Zelenski afirmă că 11.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că 11.000 de soldați nord-coreeni au ajuns în regiunea Kursk de la granița Rusiei, conform agențiilor de informații...
Ultima oră
Pe aceeași temă