12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrimul club studențesc din Capitală, adăpost pentru boschetari. Clădire-monument istoric, “scufundată” de...

Primul club studențesc din Capitală, adăpost pentru boschetari. Clădire-monument istoric, “scufundată” de Nicușor Dan

Proiectul de consolidare al unui imobil-monument a fost abandonat, pentru că rezultatul licitației publice nu a fost pe placul lui Nicușor Dan, iar acum primul club studențesc din Capitală a devenit refugiu pentru persoanele fără adăpost și “comoară” pentru hoți.

La parterul și subsolul imobilului de locuințe, clădire-monument istoric, de la adresa Strada Blănari nr. 14, din Centrul Vechi al Capitalei, a funcționat, până în urmă cu aproximativ doi ani, primul club studențesc din București, “Club A”, înființat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, în anul 1969.

evacuare cladire centrul istoric
Polițiștii evacuează mai multe persoane care au ocupat ilegal clădirea-monument istoric de pe Strada Blănari nr. 14, din Centrul Istoric al Capitalei. / București / 14 noiembrie 2021 / Foto România liberă / Laurențiu Mușoiu

Clădirea se află acum în paragină și a devenit refugiu pentru persoane fără adăpost și o “comoară” pentru hoții care au sustras din imobil tot ce au putut.

Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată cum un echipaj de poliție a evacuat din clădirea abandonată mai multe persoane ce ocupau ilegal spațiul.

club a clădire
Foto: Laurențiu Mușoiu

Consolidare abandonată de primarul general

Imobilul din Strada Blănari nr. 14 a ajuns abadonat după ce primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a decis să anuleze proiectul de consolidare a clădirii, demarat în ultimul an de mandat al predecesoarei sale, Gabriela Firea.

Surse din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB) au declarat, pentru “România liberă”, că singurul motiv pentru anularea proiectului este că acesta nu a fost pe placul lui Nicușor Dan.

În prezent, în condițiile de vreme tot mai rece, locatarii din imobilele vecine se tem de producerea unor incendii în clădirea de la Blănari nr. 14, de la focuri aprinse, pentru a se încălzi, de persoanele fără adăpost care au ocupat spațiul.

club a clădire
Foto: Laurențiu Mușoiu

Primăria Capitalei așteaptă din nou avize

Pe rețelele de socializare au circulat, nu cu mult timp în urmă, informații conform cărora Primăria Capitalei, prin administrația Artă și Cultură București (ARTCUB), ar dori să organizeze o expoziție de fotografie chiar în clădirea abandonată.

Primăria a dezmințit însă aceste informații.

“ARCUB nu a organizat niciun eveniment/expoziție în cadrul imobilului situat în Strada Blănari, nr.14”, se arată într-un răspuns oficial al PMB, la solicitarea cotidianului național “România liberă”.

Totuși, clădirea rămâne abandonată, locatarii evacuați mai având mult de așteptat până când vor putea reveni în propriile locuințe.

“În momentul de față, între AMCCRS și reprezentanții proprietarilor din imobilul situat în strada Blănari nr. 14 sunt semnate Convenția Civilă de Proiectare și Convenția Civilă de execuție pentru începerea lucrărilor de intervenție-consolidare. Stadiul proiectului de consolidare: obţinerea avizelor în vederea emiterii autorizaţiei de construire. Până la acest moment au fost obţinute toate avizele, cu excepţia avizului ISU, în curs de emitere. După obţinerea acestui ultim aviz va fi emisă autorizaţia de construire. După emiterea autorizaţiei, AMCCRS va fi în măsură să dea ordin de începere a lucrărilor. Locatarii evacuaţi vor putea reveni în clădire după încheierea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor”, ne-a mai precizat PMB.

Reprezentanții administrației publice locale spun că lucrările la imobilul menționat ar trebui să fie demarate la începutul anului viitor.

“Data estimată de începere a lucrărilor: ianuarie 2022. Durata lucrărilor, conform contractului, este de 20 de luni. În prezent, clădirea nu mai beneficiază de utilități publice”, ne-a mai menționat PMB.

În ultimul său an de mandat, precedentul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut declarații de presă chiar în fața imobilului de la adresa Blănari nr. 14 și promitea consolidarea imobilului.

În acea perioadă au fost evacuați și locatarii din imobil.

Nicușor Dan pregătește însă achiziția de către Primăria Capitalei a unui alt imobil-monument aflat în paragină, pentru aproximativ două milioane de euro.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă