3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrimul centru de mentenanță din Europa pentru sistemele HIMARS a fost inaugurat...

Primul centru de mentenanță din Europa pentru sistemele HIMARS a fost inaugurat în România, la Bacău

La uzina Aerostar din Bacău a fost inaugurat primul centru de mentenanță din Europa pentru sistemele de rachete HIMARS.

Noul centru a fost realizat de compania românească Aerostar S.A. și de compania americană Lockheed Martin, care este producătorul sistemelor HIMARS. Aceste două companii colaborează deja pentru a realiza activități de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk și pentru avioanele F-16 ale României.

Centrul de mentenanță HIMARS de la Bacău va contribui la crearea și menținerea de locuri de muncă în România și va oferi o disponibilitate sporită și costuri operaționale mai mici pentru Forțele Terestre ale României, care au în înzestrare sisteme HIMARS.

La ceremonia de inaugurare de la Bacău a participat și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. „Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluţie securizată pentru întreţinerea propriilor sisteme HIMARS, înfiinţarea acestui centru creează oportunitatea ca ţările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparaţii aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialişti în domeniu din regiune”, a declarat ministrul Tîlvăr. „Centrul de mentenanţă HIMARS inaugurat astăzi va avea impact şi asupra dezvoltării economice a zonei – nu mai puţin de 2.000 de băcăuani lucrând aici în posturi de înaltă calificare, prin implicarea uneia dintre cele mai importante companii din industria naţională, Aerostar Bacău”, a specificat ministrul Apărării.

„HIMARS este un sistem testat în luptă, care asigură o descurajare împotriva agresiunilor și crește semnificativ capabilitățile aliaților NATO și din întreaga lume”, precizează un comunicat de presă transmis de Lockheed Martin. Un sistem HIMARS poate fi transportat la bordul avioanelor de mari dimensiuni, inclusiv la bordul aeronavelor C-130.

Cel mai nou proiect militar comun între SUA și România este cel al avioanelor de luptă F-35, pe care România a decis să le cumpere din SUA. Programul de achiziție este deja aprobat de Parlamentul României. Ca și sistemele HIMARS, avioanele F-35 sunt produse tot de Lockheed Martin.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă