Alexandroupolis devine poartă de acces în alimentarea cu gaze pentru securitatea și autonomia energetică a Greciei și Europei de Sud-Est.
Marți, 3 mai 2022, a fost dat „startul” dezvoltării Unității Plutitoare Offshore pentru Stocare și Re-gazeificare (FSRU) pentru gaz natural lichefiat (GNL) din Alexandroupolis, în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc în vechiul spațiu de depozitare al punctului vamal din cadrul portului Vămii Portului Alexandroupolis. Kyriakos Mitsotakis, Prim-ministrul Greciei, și Kiril Petkov, Prim-ministrul Bulgariei, au semnat împreună o placă simbolică specială pentru a marca lansarea proiectului, o nouă rută în alimentarea cu energie, cu rol esențial nu doar pentru securitatea și independența energetică a Greciei, ci a întregii Europe de Sud-Est, cu o contribuție cheie în asigurarea unei tranziții energetice fără sincope și asigurarea furnizării de energie din mai multe surse, într-o regiune foarte sensibilă.
La eveniment au participat și transmis mesaje Charles Michel, Președintele Consiliului European, Aleksandar Vučić – președintele Serbiei, Dimitar Kovačevski – prim-ministrul Macedoniei de Nord, Geoffrey Pyatt – ambasadorul SUA în Grecia, precum și reprezentanți ai administrației locale, printre care Christos Metios – guvernatorul regional al Macedoniei de Est și Traciei și GiannisZampoukis – primarul orașului Alexandroupolis.
Au fost prezenți, de asemenea, acționarii Gastrade SA printre care Elmina Copelouzou – acționar fondator și președintele Consiliului de Administrație Gastrade, Paolo Enoizi – reprezentant GaslogCyprus Investments Ltd, Ioannis Papadopoulos – președintele Consiliului de Administrație DEPA (Compania de gaze naturale a Greciei) și Konstantinos Xifaras – CEO DEPA, Vladimir Malinov – director general Bulgartransgaz EAD și Maria Rita Galli – director general DESFA (operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Grecia).
Dezvoltarea și funcționarea FSRU Alexandroupolis va accentua rolul strategic al Greciei de hub energetic în regiunea Europei de Sud-Est, oferind acces la surse și rute de aprovizionare cu gaze naturale alternative în regiune, sporind securitatea în aprovizionare și autonomia energetică, într-o perioadă dificilă. De asemenea, proiectul face din Alexandroupolis o poartă energetică pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est, accentuând importanța strategică a orașului și stimulând economia locală și crearea de locuri de muncă.
Unitatea plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), cu o capacitate totală de 153.500 metri cubi Gaze Naturale Lichefiate (GNL), va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri. Gazul va fi astfel livrat către piețele din Grecia și Bulgaria și, ulterior, către alte țări din regiune precum România, Serbia sau Macedonia de Nord, inclusiv cu perspective pentruaprovizionarea Ucrainei.
Terminalul de la Alexandroupolis poate deveni operațional până la finalul anului 2023, capacitatea de regazeificare contractată deja atingând 60% din capacitatea totală tehnică anuală, respectiv 5,5 miliarde de metri cubi (bcm).
Sistemul independent de gaze naturale de la Alexandroupolis este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020” (EPAnEK), valoarea cheltuielilor publice aprobate fiind de 166,7 milioane euro.
Gastrade a depus la Autoritatea Elenă de Reglementare în domeniul Energetic (RAE) o cerere pentru a obține o nouă licență în vederea dezvoltării unui Sistem independent de gaze naturale (INGS). Noul proiect „Thrace INGS” va dispune de o unitate plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), fiind dezvoltat în Marea Traciei, în largul portului Alexandroupolis.
Elmina Copelouzou, acționar fondator și președintele Consiliului de Administrație Gastrade, a precizat: „Harta energetică se schimbă. Intrăm acum în etapa finală de implementare pentruFSRU Alexandroupolis, proiect important și inovator pentru Grecia. Într-o perioadă de mare volatilitate în peisajul geopolitic și energetic, prin acest proiect, Grecia arată Europei că poate răspunde strategic, cu pași fermi, stării de incertitudine actualeiar, prin dezvoltarea ulterioară, poate oferi soluții de care să beneficieze toată lumea. FSRU Alexandroupolis deschide o nouă poartă energetică atât pentru Grecia, cât și pentru Europa de Sud-Est, care, într-un moment critic, răspune unei nevoi naționale și europene urgente. Din orășelul Alexandroupolis, care a susținut mult acest proiect, transformăm Grecia într-un punct de referință energetic în regiune, contribuind la securitatea energetică și diversificarea surselor de aprovizionare, cu beneficii pentru milioane de cetățeni din țări diferite”.
Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și CEO Gastrade, a subliniat: „Necesitatea strategică și economică și importanța proiectului stației de GNL din Alexandroupolis sunt mai mult decât evidente în noul peisaj energetic. Prin acest proiect cheie, care reunește țările din regiune, promovând cooperarea, solidaritatea și, în cele din urmă, pacea, consolidăm securitatea energetică regională, lichiditatea energetică, securitatea și bunăstarea cetățenilor din întreaga regiune a Europei de Sud-Est. Dorim să mulțumim acționarilor, care stau la baza succesului general a proiectului, precum și largii rețele de instituții și persoane care s-au implicat pentru lansarea stației de GNL din Alexandroupolis și, bineînțeles, Guvernului și, personal, Primului ministru, pentru sprijinul substanțial și neabătut acordat. Alexandroupolis este o poartă de acces, iar Bulgaria va fi veriga de legătură în lanțul de aprovizionare, în traseul spre Serbia și România. Cel de-al doilea FSRU, licențiat de RAE joia trecută, permite extinderea în continuare a acestei rute către Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui real hub energetic regional, care va consolida economia, securitatea și cooperarea”.
Paolo Enoizi, reprezentantul Gaslog Cyprus Investments Ltd, a declarat: „Echipa GasLog este extrem de încântată de participarea în FSRU Alexandroupolis, lansat astăzi aici, în Alexandroupolis. Situația actuală tragică din Ucraina a evidențiat importanța GNL-ului, nu doar pentru că este un combustibil care permite tranziția spre o lume cu emisii reduse, ci și rolul său de element cheie pentru securitatea energetică a multor țări. Această securitate este posibilă doar prin investiții substanțiale în infrastructură, care, azi, au un cost și termen de livrare specific, aspect care aratăviziunea fondatorilor Gastrade, a Guvernului Greciei și a acționarilor care au planificat această investiție cu mult timp înainte. GasLog, în calitate de furnizor de servicii de transport maritim de GNL, a contribuit la specificațiile generale ale FSRU, la proiectarea și, ulterior, la construcția acesteia, urmând să livreze unitatea plutitoare în format fizic în Alexandroupolis până la sfârșitul anului 2023. Experimentatele echipe GasLog de la bord sau de pe țărm vor gestiona operațiunile unității într-o manieră sigură și fiabilă pentru anii următori”.
Ioannis Papadopoulos, președintele Consiliului de Administrație DEPA și Konstantinos Xifaras, CEO DEPA au oferit o declarație comună în care au precizat că: „Terminalul GNL de la Alexandroupolis, cel mai mare proiect energetic din Grecia din ultimii ani, este o investiție strategică care va contribui decisiv la aprovizionarea sigură a Greciei cu gaze naturale. Investiția consolidează poziția geopolitică a Greciei și rolul său de centru energetic în sud-estul Mediteranei, întrucât este pusă în aplicare într-un moment în care rolul GNL pe piața gazelor naturale este amplificat considerabil. Implicarea DEPA Commercial în proiect confirmă rolul de lider național, demonstrând capacitatea și rolul companiei în dezvoltarea energetică a Greciei și a Europei de Sud-Est”.
Vladimir Malinov CEO Bulgartransgaz EAD, a notat: „Importanța sistemului independent de gaze naturale de la Alexandroupolis, cale de acces în alimentarea cu energie, este esențială pentru Europa de Sud-Est. Terminalul va furniza cantitățile suplimentare de gaze naturale necesare, oferind accescătre producători din întreaga lume și conectivitate cu cele mai bune rute de aprovizionare, în acord cu interesele utilizatorilor regionali. Nivelul capacității rezervate și interesul companiilor și consumatorilor dovedesc importanța strategică a terminalului și eficiența economică a acestuia. Datorită acestui proiect, Bulgaria, Grecia și țările învecinate vor putea profita pe deplin de piața în creștere de GNL, precum și de securitatea și prețurile competitive, oferite de acesta. Accesul la surse alternative de aprovizionare cu gaze, din SUA, Qatar, Egipt și alte țări, vor asigura prețuri competitive pentru gaze în aceste țări. Punerea în aplicare a proiectului va consolida diversificarea surselor de alimentare cugaze naturale și va stimula concurența în beneficiul companiilor și utilizatorilor finali, iar accesul la GNL va accelera procesul de decarbonizare în sectorul energetic. Mă bucur că putem lucraîmpreună pentru succesul acestui proiect”.
Maria Rita Galli CEO DESFA S.A, a declarat: „Unitatea Plutitoare Offshore pentru Stocare și Re-gazeificare de la Alexandroupolis poziționează Grecia drept țară cu rol de lider în dezvoltarea energetică regională, consolidând decisiv, într-un context internațional dificil, securitatea energetică a Greciei și a zonei în general. Interconectarea acestui proiect de importanță strategică, prin intermediul rețelei DESFA, cu rutele de export existente și rutele noi către Bulgaria și Macedonia de Nord, contribuie la creșterea exporturilor țării spre piețele din Europa de Sud-Est și Centrală, transformând Grecia în centru energetic. DESFA contribuie la acest proiect cu expertiza sa de vârf și cu cunoștințele sale extinse în construirea și exploatarea cu succes a unui terminal de regazificare de peste 20 de ani, rămânând angajată în dezvoltarea de infrastructuri energetice cu valoare adăugată ridicată, care consolidează securitatea aprovizionării, permițând în același timp diversificarea surselor de aprovizionare și tranziția energetică a țării și a regiunii în general”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!