4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPreviziunile tehnologice din 2023: Inteligență artificială, cripto și regulamentul UE privind "Big...

Previziunile tehnologice din 2023: Inteligență artificială, cripto și regulamentul UE privind „Big Tech”

Sectorul tehnologic în 2023 ne rezervă multe lucruri noi, așa că, haideți să aflăm care sunt acestea.

Inteligența artificială (AI) a devenit un jucător important în acest an, în timp ce bula de hype cu privire la metavers pare să se fi spart. Între timp, criptomonedele s-au prăbușit pe fondul scandalurilor și al presiunilor economice, iar în sectorul tehnologic au avut loc reduceri masive de locuri de muncă, notează euronews.com.

Inteligența artificială

Inteligența artificială a făcut progrese majore în acest an, în special cu ChatGPT, un chatbot puternic cu inteligență artificială de la fundația OpenAI fondată de Elon Musk, care se autocenzurează și generează text la cererea utilizatorului.

„Cred că domeniul în care se vor înregistra în continuare mari progrese este în mare măsură AI”, a declarat Ajay Chowdhury, Managing Director & Senior Partner la Boston Consulting Group, adăugând că, cu ChatGPT, ai putea chiar să scrii un articol despre viitorul tehnologiei – și unul „destul de bun”.

El a precizat că expertiza jurnaliștilor va fi în continuare necesară „dar, ca instrument de cercetare, este absolut uimitor”.

Chowdhury a declarat pentru Euronews Next că vom asista la democratizarea acestui tip de inteligență artificială, care va schimba în mod fundamental o mulțime de industrii, în special mass-media.

„Sectorul media este întotdeauna primul care este lovit de aceste noi tehnologii și cred că va determina multe companii media să se gândească la creativitate și talent”, a spus el.

Dar IA va afecta toate industriile, deoarece capacitățile sale de rezolvare a problemelor pot accelera timpul de cercetare a maselor de date, făcând mai ieftine multe decizii de afaceri.

Criptomonede

Vremurile economice dificile au avut un impact și asupra criptomonedelor în acest an, dar asta nu este tot.

Industria a fost martoră și la prăbușirea spectaculoasă a celui de-al treilea mare exchange de criptomonede, FTX, condus de Sam Bankman-Fried. Asta vine în contextul în care întreaga piață de criptomonede apierdut peste 1.400 de miliarde de dolari (1.300 de miliarde de euro) în acest an, pe fondul mai multor prăbușiri, inclusiv saga Terra Luna.

A fost un an greu pentru industria cripto și web3, deoarece piețele s-au zguduit, odată cu ascensiunea și căderea Terra Luna și FTX, a declarat Samantha Yap, fondator și director executiv al YAP Global, o companie internațională de consultanță în domeniul PR și comunicare axată pe blockchain.

Dar ea a mai spus că anul acesta s-a înregistrat o creștere a ecosistemelor multi-lanț, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu trebuie să treacă de la o rețea la alta atunci când fac tranzacții prin mai multe lanțuri simultan.

„Lucrul promițător în ceea ce privește creșterea acestor ecosisteme reprezintă concentrarea pe tehnologie și pe aplicații, ceea ce reprezintă partea cea mai interesantă a industriei criptografice”, a spus aceasta.

„În timp ce reflectăm asupra a ceea ce va rezista pieței bear, trebuie să aprofundăm elementele fundamentale ale tehnologiei cripto și să ne dăm seama de ce credem cu adevărat în această tehnologie. Dacă nu avem această convingere în această tehnologie, atunci va fi greu să supraviețuim acestui val”, a spus ea.

Însă condițiile economice vor avea un impact asupra industriei cripto, care „va fi constrânsă de condițiile macro, cum ar fi ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea lentă a piețelor globale”, a declarat Danny Chong, cofondator al aplicației Tranchess.

Regulamentul UE privind tehnologia

Reglementarea guvernamentală, în special în ceea ce privește criptomonedele, va fi importantă în 2023.

Regulamentul privind piețele de criptomonede (MiCA), legislația UE pentru reglementarea activelor digitale în toate statele membre, este de așteptat să intre în vigoare la începutul anului 2023.

Legea are ca scop menținerea stabilității financiare și protejarea investitorilor, promovând în același timp transformarea în sectorul criptoactivelor.

Între timp, Thierry Breton, responsabilul pentru piețele interne ale UE, a avertizat că platformele online vor trebui să „fie pregătite” pentru 1 septembrie 2023, când va intra definitiv în vigoare Legea privind serviciile digitale (DSA).

Legislația DSA vizează, în esență, companiile de social media și are ca scop combaterea discursului instigator la ură și a dezinformării online, protejarea copiilor și prevenirea fraudei în rândul consumatorilor.

Încălcările pot atrage amenzi de până la 6 % din cifra de afaceri globală a unei companii și chiar interzicerea funcționării în UE în cazul unor încălcări grave și repetate. De asemenea, utilizatorii de site-uri web vor putea solicita despăgubiri pentru orice prejudiciu cauzat de nerespectarea de către furnizori a noilor norme.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Nicușor Dan, mesaj de Crăciun: „Ne așteaptă un an complicat, dar suntem pregătiți să facem față”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj de Crăciun pe rețelele sociale, în care a subliniat importanța sărbătorilor alături de familie...

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Prăbușirea unui pod în Brazilia a făcut patru morți. Risc de poluare cu acid sulfuric pe un râu alăturat

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei a făcut patru morţi, iar 13 persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă