Culturile de toamnă din România – grâu, rapiță, orz și orzoaică – se dezvoltă promițător pe cele aproximativ 3 milioane de hectare deja însămânțate, oferind perspective favorabile pentru recolta de vară a anului 2025.
Fermierii sunt optimiști cu privire la viitorul an agricol, iar ministrul agriculturii, Florin Barbu, și-a exprimat recent încrederea într-un an mai bun decât 2024, susținut de prognozele meteorologice pozitive.
„Toamna a început foarte bine, culturile de toamnă arată bine, terenul e pregătit pentru primăvară şi intrăm în 2025 cu un plus foarte mare. Dar ne aşteptăm la un 2025 bun“, a declarat Hary Masay, asociat și administrator al Ferme D’Agro, în cadrul conferinței ZF/BT „Pentru o agricultură profitabilă“, organizată la Timișoara.
Masay, care produce cereale și cartofi în județul Timiș, alături de un partener din Belgia, le procesează și le depozitează în comuna Peciu Nou.
Condiții favorabile pentru culturile de anul viitor
În aceeași notă de optimism, Dan Corbuț, administrator și asociat al Agroind Cauaceu, fermier cu o activitate notabilă în vestul țării, unde gestionează circa 4.500 de hectare, a subliniat importanța actualelor condiții favorabile.
„Culturile de rapiţă arată foarte bine, cel puţin în vest, grâul s-a semănat bine, avem umiditate şi cred că culturile de toamnă vor intra bine în iarnă. Merită investit în ele în acest an, chiar şi la actualele preţuri la grâu şi la porumb. Putem spera la un an bun“, a afirmat Corbuț, care comercializează, de asemenea, îngrășăminte și cereale.