5.4 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPreviziuni pentru piața valutară în 2025 – volatilitate ridicată și creștere a...

Previziuni pentru piața valutară în 2025 – volatilitate ridicată și creștere a tensiunilor comerciale globale

Anul 2025 va aduce volatilitate ridicată pe piețele financiare, iar dolarul american va rămâne puternic, în timp ce cursul euro/leu se va menține stabil, se arată într-un raport publicat de iBanFirst, furnizor de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii.

Conform ghidului „FX Market Outlook 2025”, întocmit de iBanFirst, companiile românești implicate în comerțul internațional se vor confrunta cu provocări majore în asigurarea stabilității financiare și a profitabilității, într-un context economic global marcat de incertitudine și schimbări rapide.

În raport se subliniază că, deși băncile centrale ajustează politicile monetare pe baza indicatorilor economici precum inflația, creșterea economică și șomajul, aceste ajustări pot adăuga volatilitate pe piața valutară.

„Băncile centrale își ajustează politicile monetare în funcție de indicatori economici precum inflația, creșterea economică și șomajul, și nu conform unui calendar predefinit. Această abordare, deși poate părea benefică, este un factor de volatilitate pentru piața valutară, complicând planificarea și prognozele financiare ale companiilor. Totodată, analiștii estimează că reducerile de dobândă din 2025 vor fi mai moderate decât în ciclurile anterioare de relaxare monetară, deoarece absența unei recesiuni nu justifică măsuri extreme”, se arată în raport.

Comerțul global, în continuare afectat

Analiștii iBanFirst estimează că măsurile protecționiste tot mai frecvente și sancțiunile economice impuse de Statele Unite vor continua să afecteze comerțul global. În prezent, aproape o treime dintre țările lumii, inclusiv 60% dintre statele în dezvoltare, sunt supuse sancțiunilor economice americane, atingând un nivel fără precedent.

De asemenea, blocajele din puncte strategice, precum Strâmtoarea Formosa sau Strâmtoarea Bab El Mandeb, continuă să reprezinte riscuri pentru creșterea economică globală.

Pentru a-și proteja afacerea, companiile de import-export pot lua măsuri precum diversificarea partenerilor comerciali și dezvoltarea unui know-how intern pentru gestionarea riscurilor geopolitice.

„În 2025, volatilitatea va rămâne o constantă, iar creșterea protecționismului și sancțiunile economice globale ar putea redefini rapid relațiile comerciale. În acest context, companiile românești implicate în comerțul internațional trebuie să își consolideze strategiile de gestionare a riscurilor valutare și să își diversifice piețele. O strategie de hedging bine implementată și o atenție sporită la evoluțiile macroeconomice vor proteja companiile de fluctuațiile valutare și le vor oferi mai multă stabilitate în operațiunile comerciale”, a afirmat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România și Ungaria.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Călin Georgescu vrea evaluarea scutului antirachetă de la Deveselu

Candidatul pro-rus Călin Georgescu a spus, marți, într-un interviu televizat, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, construit de SUA, "va fi evaluat", transmite Antena...

SUA dezacord pentru construcția unei baze militare israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de orice construcţie permanentă a unei baze militare de către Israel în Fâşia Gaza, la o zi...

Titluri de stat Fidelis la final de an: dobânzi avantajoase și facilități pentru donatorii de sânge

Programul aduce dobânzi atractive: 7,45% pentru titlurile cu scadență la un an și 7,9% pentru cele cu scadență la trei ani. Românii pot subscrie la...
Ultima oră
Pe aceeași temă