Carnea de porc, un aliment de bază pe mesele românilor în perioada sărbătorilor, va deveni mai scumpă în luna decembrie, conform estimărilor din industrie. Specialiștii prevăd o creștere a prețului de 10-15% pe kilogram până la Crăciun.
De asemenea, datele arată că doar 20% din carnea consumată în România este produsă intern, restul fiind importată, ceea ce implică costuri suplimentare de transport, informează Adevărul.
„Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii.
Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an. Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Acesta a adăugat că prețurile vor scădea după sărbători, odată cu reducerea consumului și vânzărilor.