Președintele sârb Aleksandar Vucic a dizolvat miercuri Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 17 decembrie.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în aceeași zi cu alegerile locale din 65 de comunități, inclusiv din capitala Belgrad, potrivit rfi.ro.
Experții spun că absența unui parlament funcțional și campania electorală îi vor permite lui Vucic să câștige timp și să întârzie deciziile cu privire la legăturile cu Kosovo independent și predominant albanez, pe care Serbia îl vede în continuare ca provincia sa de sud.
„Trăim într-o perioadă în care este necesar ca toți să fim uniți în lupta pentru interesele vitale… ale Serbiei, în care vom fi supuși numeroaselor presiuni, atât din cauza poziției noastre față de Kosovo, cât și pentru că există alte probleme regionale și globale”, a spus Vucic după semnarea decretului, potrivit Reuters și Mediafax.
Ursula von der Leyen, președintele executivului UE, a declarat marți, în timpul unei vizite la Belgrad, că atât Serbia, cât și Kosovo trebuie să-și intensifice eforturile pentru normalizarea relațiilor dacă doresc să se alăture blocului.
De asemenea, Serbia trebuie să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, să elimine corupția și crima organizată, să reformeze economia și să îmbunătățească sistemul judiciar, climatul de afaceri și situația în domeniul drepturilor omului.
Comentatorii spun că mișcarea lui Vucic vizează și consolidarea propriei poziții prin reformarea Partidul Progresist Sârb (SNS).
Potrivit unui sondaj realizat luna trecută, alianța condusă de SNS ar strânge la alegeri aproximativ 44% din voturi și va trebui să caute aliați pentru a forma o majoritate în parlamentul cu 250 de locuri.
Blocul de opoziție Agaist The Violence, format din partide de stânga, verzi și de centru, ar aduna aproximativ 38% din voturi. De asemenea, partidele ultranaționaliste și pro-ruse ar trebui să adune împreună aproximativ 11% din voturi.
Parlamentul de la Belgrad cere ‘autonomie’ pentru sârbii din Kosovo
După o lungă dezbatere, Parlamentul de la Belgrad a adoptat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după o lungă dezbatere, două texte referitoare la ‘autonomia’ minorităţii sârbe din Kosovo şi care vor constitui baza negocierilor cu Pristina mediate de Uniunea Europeană, transmite AFP.
‘Suveranitatea Serbiei asupra Kosovo este practic inexistentă’, a afirmat premierul Ivica Dacic în faţa parlamentarilor, cerându-le să accepte ‘realitatea’ din această fostă provincie a Serbiei. ‘Trebuie să creăm o bază solidă pentru a salva ceva’, a continuat el, avertizând că dacă Serbia va sta cu capul în nisip, atunci nu va mai avea ce să negocieze’, autonomia pentru sârbii din Kosovo fiind în opinia sa tot ce se mai poate spera că s-ar putea salva.
Votul din parlament a fost precedat de o dezbatere de 12 ore, la câteva zile după ce guvernul Dacic a adoptat un proiect de rezoluţie care va fi baza discuţiilor cu Pristina, ce urmează să se reia pe data de 17 ianuarie la Bruxelles.
Rezoluţia cere o autonomie mai substanţială pentru minoritatea sârbă din Kosovo, mai ales la nivelul autorităţilor locale, judiciare, având în vedere în special finanţele locale, poliţia şi educaţia. Totodată , rezoluţia reafirmă refuzul Belgradului de a recunoaşte independenţa Kosovo.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!