8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPreședintele Rwandei comemorează 30 de ani de la genocidul din 1994

Președintele Rwandei comemorează 30 de ani de la genocidul din 1994

Rwanda a marcat 30 de ani de la genocidul din 1994, care a ucis peste un milion de persoane, și a declarat că un astfel de masacru nu va mai exista, notează Reuters.

Timp de 100 de zile, începând cu 7 aprilie 1994, tutsi și hutu moderați au fost masacrați în mod sistematic de extremiștii hutu, conduși de armata rwandeză și de forțele de ordine cunoscute sub numele de Interahamwe.

Președintele Rwandei, Paul Kagame, și soția sa au condus 37 de lideri, aflați în țară, la locul unde se depun coroane de flori, la un memorial al genocidului din capitala Kigali, unde se află aproximativ 250.000 de persoane decedate.

„Genocidul este populism în forma sa pură, deoarece cauzele sunt politice, iar remediile trebuie să fie la fel. Din acest motiv, politica noastră nu este organizată pe baza etniei sau a religiei și nu va mai fi niciodată”, a declarat Kagame în cadrul unei ceremonii separate la o arenă sportivă din Kigali.

„Poporul nostru nu va mai fi niciodată lăsat să moară.”

Tribunalul Penal Internațional pentru Rwanda, care a fost înființat în Tanzania la sfârșitul anului 1994 pentru a-i judeca pe autorii genocidului, s-a închis în 2015 după ce a condamnat 61 de suspecți.

De atunci, mai mulți suspecți proeminenți au fost prinși după zeci de ani de fugă, iar sistemul de justiție internă din Rwanda a gestionat alte aproape 2 milioane de cazuri.

„Noi, supraviețuitorii, suntem puternici. Vom construi țara împreună”, a declarat Marie Louise Ayinkamiye, care avea 11 ani în timpul genocidului, în fața publicului de la arenă.

Ayinkamiye a supraviețuit genocidului împreună cu mama și cei doi frați ai săi. Tatăl ei și ceilalți patru frați au fost uciși.

Kagame este președinte din 2000, dar deține controlul efectiv de când forța sa rebelă, Frontul Patriotic Rwandez, a intrat în Kigali în 1994 pentru a pune capăt genocidului. El a declarat că țara sa a făcut mari progrese în ultimii 30 de ani.

„Progresul extraordinar al țării noastre este vizibil și este rezultatul alegerilor pe care le-am făcut împreună pentru a ne reînvia națiunea”, a spus el în discursul său.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Studiu: Angajații cu venituri mari din România nu consideră economisirea o prioritate

Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că educația financiară nu este o prioritate pentru angajații români, inclusiv pentru cei cu venituri...

Horoscop 23 ianuarie 2025. Nevoie de introspecție, adaptabilitate și echilibru emoțional

Horoscop 23 ianuarie 2025. Ziua aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Fiecare zodie are un mesaj personalizat, dar toate...

România, în fața unei etape critice: economiștii avertizează asupra riscului stagnării economice

România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității dacă nu adoptă reforme structurale și politici economice sustenabile, avertizează Cristian...
Ultima oră
Pe aceeași temă