Președintele Iohannis a găsit imediat un înlocuitor pentru Sorin Cîmpeanu în funcția de ministru al Educației. Șeful statului a avertizat cu acest prilej că este supărat pe acei demnitari care comit acte de plagiat.
Ligia Deca, cea care deține, în prezent, funcția de consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, a fost aleasă de conducerea PNL pentru a fi propusă ca ministru al Educației. Decizia referitoare la Ligia Deca a fost anunțată luni, 3 octombrie, de premierul Ciucă, acesta fiind și președinte al PNL. Postul de ministru al Educației a devenit vacant acum patru zile, prin demisia din funcție a lui Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Ligia Deca va finaliza pachetul legilor Educației
„Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a anunțat premierul Ciucă, la finalul ședinței de luni a conducerii PNL.
Ziua de luni, 3 octombrie 2022, a prilejuit deschiderea anului universitar în România. Președintele Iohannis, care înainte să fie politician a fost profesor, a folosit acest prilej pentru a lansa un apel la integritate în mediul școlar și academic, criticând dur actele de plagiat și cerând “toleranță zero în privința plagiatului”.
Președintele Iohannis cere „toleranță zero”
“Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Consiliera lui Iohannis, Ligia Deca, va ocupa postul de ministru al Educației devenit vacant prin demisia lui Sorin Cîmpeanu. Acesta din urmă fusese acuzat că a semnat, fără drept, un curs universitar. Dar cel mai important demnitar acuzat de plagiat este chiar premierul Nicolae Ciucă. Șeful Guvernului și al PNL a fost întrebat, chiar ieri, dacă se simte vizat de criticile aduse de șeful statului.
“Nu am niciun fel de problemă. Pun la dispoziție tot ceea ce este necesar astfel încât să se elucideze acest subiect. În acest moment este o anchetă în desfășurare și în momentul în care se finalizeză își va urma cursul”
Nicolae Ciucă,
Prim-ministru
Când a fost întrebat dacă se simte pus în pericol de criticile rostite de președintele Klaus Iohannis, primul cuvânt rostit de premierul Nicolae Ciucă a răspuns “Absolut”.
Universitatea Naţională de Apărare din București a deschis o verificare în legătură cu respectarea standardelor de calitate şi de etică universitară în cazul tezei de doctorat pe care o întocmise Nicolae Ciucă. La momentul susținerii tezei, Ciucă era ofițer activ, nu intrase încă în politică. Acuzațiile de plagiat împotriva lui au venit după ani de zile. Acum, premierul Nicolae Ciucă respinge acuzațiile, spunând că „nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel”.
Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu, în perioada în care a fost ministru al Educației, a fost acuzat că vrea să schimbe procedura de acordare și de verificare a titlurilor academice, motivul ascuns fiind acela de a-l scăpa de acuzații pe Nicolae Ciucă. Ciucă era șeful lui Cîmpeanu și în calitate de premier, și în calitate de președinte PNL.
Ministrul Cîmpeanu susținea că acuzațiile împotriva lui sunt nedrepte
Acum, premierul Ciucă a ținut să-i mulțumească lui Cîmpeanu pentru ceea ce a făcut în calitate de ministru. Ciucă i-a mulțumit pentru „tot efortul din această perioadă și pentru tot sacrificiul făcut cu echipa de la Ministerul Educației, care a reușit să finalizeze proiectele de legi ale Educației și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să meargă mai departe”.
Proiectul este “România educată”, susținut personal de președintele Iohannis. Proiectul fusese coordonat de Ligia Deca, în calitate de consilier prezidențial.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!