Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că procurorii trebuie să ancheteze „fără menajamente politice” dosarul privind corupția din Parlamentul European, dosar în care este acuzată o fostă vicepreședintă a Parlamentului European, Eva Kaili.
Președintele Iohannis s-a referit la acuzațiile de corupție care planează asupra instituțiilor UE cu prilejul întâlnirii avute, la București, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. „O chestiune complicată, neașteptată, este scandalul care a izbucnit acum câteva zile în Parlamentul European, legat de acuzații de corupție. O spun public, o susținem sută la sută. Felul direct, deschis și ferm în care a abordat aceste chestiuni este cu siguranță calea corectă. Parlamentul European în ansamblu își face treaba foarte bine, UE în ansamblu rezolvă problemele, dar când, în anumite situații, unele persoane nu fac ceea ce se așteaptă electoratul, trebuie să fie anchetate așa cum scrie la carte, procurorii trebuie lăsați să-și facă treaba”, a declarat președintele Iohannis la conferința de presă susținută alături de Roberta Metsola.
Corupția din Parlamentul European reprezintă „un test al valorilor noastre”
„Am dispus deja o întărire integrală a regulilor, astfel ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple”, a precizat, la București, Roberta Metsola. Amintim că, acum o săptămână, în prima ei reacție după izbucnirea scandalului de corupție, Roberta Metsola promitea că nicio persoană din Parlamentul European nu va fi protejată în fața procurorilor. „Acum sunt în politică, ca mulți dintre dumneavoastră aici, pentru a lupta împotriva corupției. Pentru a susține principiile Europei. Acesta este un test al valorilor noastre și al sistemelor noastre și, stimați colegi, permiteți-mi să vă asigur că vom înfrunta acest test cu fermitate”, spunea Roberta Metsola.
Pe de altă parte, luni, la București, șeful statului român i-a mulțumit șefei Parlamentului European pentru susținea arătată României în privința aderării la Schengen. „Parlamentul European și doamna președinte au fost din capul locului de partea noastră. Am rugat-o pe doamna președinte să păstreze acest optimism astfel ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte din Schengen”, a declarat președintele Iohannis. Totuși, Consiliul European extraordinar, din 9 și 10 februarie 2022, nu va avea pe agendă chestiunea Schengen, a precizat președintele Iohannis. Discuția privind admiterea României în Schengen se va purta, cu certitudine, la Consiliul JAI din martie 2022. Președintele Iohannis a precizat că a avut deja „o discuție destul de lungă cu premierul Suediei, cunoaște problema, are convingerea că această chestiune trebuie repusă în discuție”. Suedia este țara care va deține Președinția Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2023.
Roberta Metsola a subliniat că, în acest moment, frontiera UE este apărată. Precizarea a venit ca răspuns la acuzațiile Austriei cu privire la migranții ilegali, acuzații care însă, în opinia Robertei Metsola, nu ar trebui să fie îndreptate împotriva României. Din acest motiv, primirea României și a Bulgariei în Schengen nu va face decât să consfințească, „de jure”, această situație, a precizat, la București, președinta Parlamentului European.
Președintele Iohannis a declarat că o susține pe Roberta Metsola și a salutat reacția ei în scandalul de corupție care afectează, în prezent, Parlamentul European, scandal care ajunge până la o fostă vicepreședintă a PE, Eva Kaili. Imediat ce a început ancheta, Roberta Metsola i-a luat toate atribuțiile Evei Kaili, iar Parlamentul European a demis-o din funcția de vicepreședinte.
„Parlamentul European în ansamblu își face treaba foarte bine, UE în ansamblu rezolvă problemele, dar când, în anumite situații, unele persoane nu fac ceea ce se așteaptă electoratul, trebuie să fie anchetate așa cum scrie la carte, procurorii trebuie lăsați să-și facă treaba”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, consideră că ancheta legată de membrii de rang înalt ai acestei instituții, anchetă în care mai sunt implicate cel puțin două țări, Qatar și Maroc, nu trebuie să afecteze activitatea Parlamentului European, activitate care contribuie la respectarea legii și a drepturilor omului în foarte multe țări din Europa și de pe alte continente.
„Dacă există lipsă de transparență referitoare la membrii Parlamentului European, atunci trebuie rezolvată această problemă. Când am spus și spun că am îngrijorări, o spun serios. Parlamentul European susține regulile în toată lumea, nu numai în comunitatea europeană”
Roberta Metsola,
Președinta Parlamentului European
Roberta Metsola a dezvăluit că și ea fusese invitată de statul Qatar să fie oaspete la finala Campionatului Mondial de Fotbal, dar a refuzat invitația întrucât avea suspiciuni legate de Qatar.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!