Biroul de Investigare a Corupției pentru Oficiali de Rang Înalt (CIO) din Coreea de Sud a recomandat ca președintele suspendat Yoon Suk Yeol să fie pus sub acuzare pentru insurecție și abuz de putere, a relatat joi agenția de știri Yonhap, preluată de DPA.
CIO, care nu are autoritatea de a pune sub acuzare un președinte, a precizat că le-a transferat procurorilor dosarele de investigație.
Yoon și-a apărat decizia de a declara legea marțială, un decret de scurtă durată pe care l-a anunțat într-un discurs șoc adresat națiunii în seara zilei de 3 decembrie. Pentru mulți, mișcarea a părut a fi o încercare de a-i reprima pe oponenții săi politici.
În scene extraordinare în urmă cu o săptămână, ofițeri de poliție și reprezentanți ai biroului anticorupție l-au escortat pe Yoon, în vârstă de 64 de ani, de la reședința sa, după a doua încercare de a intra în incintă.
Procedura de demitere din funcție a președintelui suspendat este de asemenea în desfășurare la Curtea Constituțională.
Totodată, fostul ministru sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, acuzat de insurecție pentru rolul său în tentativa de impunere a legii marțiale, a declarat joi în fața instanței că și-a dorit o desfășurare militară mai largă, dar inițiativa i-a fost respinsă de președintele Yoon Suk Yeol.
‘Da’, a spus Kim Yong-hyun când a fost întrebat de avocații lui Yoon dacă președintele a respins recomandarea ministrului apărării de a mobiliza toate unitățile militare staționate la Seul, folosind aproximativ 7.000-8.000 de soldați pentru a ocupa parlamentul, a relatat și Reuters.
Fostul ministru a confirmat că a propus și trimiterea unor unități la sediul partidului de opoziție și la o firmă de sondaje de opinie de stânga.
Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol
În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii de la Biroul de Investigație a Corupției nu reușesc să treacă însă de poarta locuinței, sunt blocați de echipa de securitate a șefului statului, dar și de membri ai partidului de la putere, care au format un zid uman în fața reședinței președintelui suspendat, relatează BBC.
Președintele interimar a făcut apel la toate părțile implicate să acționeze „cu judecată” și să aibă „un comportament responsabil”, dar a atras atenția că cei care împiedică procesul justiției vor fi trași la răspundere.
„E imaginea crizei politice de la Seul. Două ramuri ale puterii executive sunt față în față – oamenii legii, înarmați cu un mandat de arestare – și – echipa de securitate prezidențială, care îi blochează. Asta ne face să ne întrebăm cine este la putere mai exact”, notează BBC despre evenimentele din Seul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!