Anularea călătoriei spulberă speranțele unui semnal puternic de sprijin al SUA pentru Ucraina
Președintele american Joe Biden și-a anulat, marți, călătoriile în Germania și Angola, o lovitură pentru planurilor de întâlnire la nivel înalt al donatorilor de arme pentru Ucraina. Ar fi fost prima vizită de stat a SUA în aproape 40 de ani, scrie Reuters.
Casa Albă a anunțat că Biden își amână călătoria atât în Germania, cât și în Angola pentru a se ocupa de pregătirile pentru uraganul Milton și eforturile de ajutor după uraganul Helene, care luna trecută a ucis peste 200 de persoane. „Pur și simplu nu cred că pot pleca din țară în acest moment”, a spus Biden, adăugând că speră să reprogrameze călătoria „și toate conferințele la care am spus că voi participa”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat de săptămâni întregi importanța pentru Ucraina și pentru cursul războiului, a întâlnirii de la Ramstein.
După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Washingtonul a adunat la baza aeriană americană din Ramstein, sud-vestul Germaniei, un grup de aproximativ 50 de națiuni ai căror miniștri ai Apărării se întâlnesc regulat pentru a analiza cererile de arme ale Kievului.
Întâlnirea de sâmbătă, prima la nivel de lideri, fusese programată să se deschidă cu observații publice ale lui Biden, Zelenski și Scholz, potrivit unui oficial german, care a vorbit cu reporterii Reuters, sub condiția anonimatului, înainte de anunțul venit de la Casa Albă, de amânare a călătoriei lui Biden.
Președintele france,z Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și președintele polonez Andrzej Duda au fost, de asemenea, invitați să participe. „Având în vedere că această călătorie a fost anulată astăzi, încă lucrăm la modul exact în care se va desfășura întâlnirea de la Ramstein. Angajamentul nostru față de Ucraina a fost o parte importantă din acest lucru și este de neclintit”, a declarat Emilie Simons, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
La Ramstein sunt așteptați aproximativ 20 de lideri. Zelenski urma să-și prezinte și aici „planul de victorie”, în care descrie pași clari și specifici pentru un sfârșit just al războiului. Cu toate acestea, un oficial german a caracterizat planul drept o cerere reambalată, pentru mai multe arme și o ridicare a restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune. Oficialul german a reiterat disponibilitatea lui Scholz pentru discuții cu președintele rus, Vladimir Putin, cu o condiție, aceea a unei perspective de progres pe calea către o pace justă și durabilă, dar a avertizat Rusia să nu interpreteze acest lucru drept slăbiciune.