3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăCoronavirusPresa internațională: Mișcarea toxică anti-vaccinare din România

Presa internațională: Mișcarea toxică anti-vaccinare din România

Într-o țară în care ratele de analfabatism media sunt scăzute și nivelurile de dezinformare ridicate, conspirațiile Covid sunt în floare, scrie The Telegraph.

Într-o dimineață în București, în ciuda temperaturilor de sub zero grade, mii de oameni s-au adunat pe străzi în fața Parlamentului.

Au fost acolo pentru a se opune unui proiect de lege care introduce un certificat obligatoriu de Covid-19 pentru angajați. Unii purtau paltoane și pălării tradiționale din piele și aproape toți erau fără măști, scandând „libertate” în timp ce blocau traficul.

Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor organizatorului protestului, George Simion, nu a existat nicio mișcare în Parlament pentru a vota prelungirea certificatelor Covid în acea zi. De fapt, în prezent nu există deloc un astfel de proiect de lege pe agenda legislativă, ci doar o discuție între coaliția de Guvernământ.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe dl Simion, co-liderul partidului de extremă dreaptă Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), să declare că marșul din decembrie a avut succes în amânarea măsurii. Afirmația falsă a fost reluată ulterior într-o postare adresată celor un milion de urmăritori ai săi de pe Facebook.

În România, unde ratele de analfabetism media sunt scăzute și nivelurile de dezinformare ridicate, conspirațiile Covid sunt ridicate. Alimentați de puternica biserică ortodoxă, oportuniști politici precum domnul Simion și teama de a reveni la perioada comunistă i-au făcut pe oameni să fie foarte suspicioși cu privire la orice încercare a autorităților de a le spune ce să facă.

Guvernul a făcut foarte puține lucruri pentru a câștiga oamenii sau pentru a contracara problema. Drept urmare, țara are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu mai puțin de 41 la sută dintre oameni vaccinați cu două doze.

În timp ce în Bucureștiul metropolitan, 62 la sută dintre oameni sunt complet vaccinați – cu mult peste media țării – cea mai scăzută rată de vaccinare este în județul Suceava, unde cifra este sub 30 la sută. Mulți de acolo cred că Suceava a dobândit imunitate de turmă în urma unui focar precoce și agresiv de Covid.

Doar 23 la sută dintre cei peste 80 de ani, care sunt suspicioși față de autorități au două doze de vaccin. Ezitarea de a se vaccina este, de asemenea, puternică în rândul comunității de romi din țară, care reprezintă puțin peste 8% din populație.

În timp ce Comisia Europeană a lansat în decembrie o campanie TV care implică mărturiile persoanelor care și-au pierdut persoane dragi din cauza Covid-19, experții au spus că este probabil să aibă un impact redus într-o țară în care mass-media nu este reglementată.

„Presa din România este deja subvenționată în esență pentru a ajuta guvernul să răspândească informații corecte despre pandemie. Există sume importante de bani plătite către o mare parte din presă, dar aceasta include și mass-media care promovează în paralel un mesaj anti-vaccinare”, a declarat Andrei Tiut, analist și cercetător la centrul din București GlobalFocus Center.

Într-o declarație publicată pentru The Telegraph, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, un organism interministerial înființat pentru a se ocupa de campania de vaccinare, a declarat că facilitarea accesului la informații este importantă pentru educarea publicului cu privire la necesitatea vaccinurilor, astfel încât aceștia lucrează pentru a crește vizibilitatea informațiilor fiabile și pentru a combate dezinformarea.

Medicii spun că ezitarea vaccinării îi costă viața pe oameni și a fost un factor cheie în al patrulea val devastator de Covid-19 în România, la începutul lunii noiembrie, care a înregistrat aproape 24 de decese zilnice la 100.000 de oameni. Aceasta este cu o cincime mai mare decât în ​​timpul celei mai grave creșteri din Marea Britanie din ianuarie.

Acum, pe măsură ce infecțiile cu omicron cresc pe tot globul, guvernul român a prezis o nouă creștere la jumătatea lunii februarie. Totuși, medicii de la principalul spital de urgență din București spun că ezitarea rămâne atât de puternică, încât chiar și cei care au pierdut un membru apropiat al familiei din cauza virusului nu vor să se vaccineze.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă