Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost acordat luni unui grup format din trei economiști pentru cercetările lor inovatoare privind influența instituțiilor asupra prosperității națiunilor. Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson vor împărți premiul în valoare de 1 milion de dolari.
Comitetul Nobel a recunoscut contribuțiile acestora în aprofundarea înțelegerii modului în care instituțiile impactează dezvoltarea economică, conform unui comunicat de presă al CNN.
Laureaţii au arătat că o explicaţie pentru diferenţele în prosperitatea ţărilor o reprezintă instituţiile societale care au fost introduse în timpul colonizării.
Daron Acemoglu, profesor turco-american la MIT, și James Robinson, profesor britanic la Universitatea din Chicago, au argumentat în lucrarea lor „Why Nations Fail” (2012) că succesul economic al națiunilor este strâns legat de tipul de instituții politice și economice pe care le au.
Aceștia au ilustrat acest concept prin compararea nivelului de trai dintre cele două orașe numite Nogales — unul situat în Arizona și celălalt în Mexic.
Concluziile studiilor celor 3 laureați ai Premiului Nobel pentru Economie
„Ţările care au dezvoltat instituţii incluzive au devenit în timp prospere, în timp ce cele care au dezvoltat instituţii extractive au cunoscut o creştere economică scăzută persistentă”, a explicat comitetul, rezumând concluziile studiilor laureaților.
Anul trecut, premiul a fost acordat Claudiei Goldin pentru cercetările sale care au identificat motivele diferențelor de gen în participarea la forța de muncă și veniturile obținute.