5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăCulturăPremiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii...

Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Comisia Europeană a premiat restaurările Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi de CE.

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat, joi, câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanţate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câştigători remarcabili din 18 ţări de pe întregul continent.

Printre câştigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România:

Biserica Săsească din Alma Vii

Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie şi meşteşug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală şi, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca

Amplasată în centrul vibrant al oraşului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 şi 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive şi restaurări ale faţadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor şi lucrări de modernizare.

Câştigătorii au fost selectaţi de Juriul Premiilor, compus din 12 experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecţie. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizaţii şi persoane fizice din 38 de ţări europene.

„Patrimoniul nostru cultural este bogăţia noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile şi în viaţa noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenenţă şi de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidenţiază rolul crucial al proiectelor exemplare şi al persoanelor dedicate conservării şi promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câştigătorii din acest an pentru realizările lor excepţionale”, a afirmat Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, conform sursei citate.

La rândul ei, Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial şi preşedintele Europa Nostra a felicitat „din toată inima câştigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra pentru recunoaşterea binemeritată”.

„Prin onorarea acestor proiecte creative fantastice, demonstrăm, de asemenea, angajamentul nostru deosebit faţă de protejarea patrimoniului cultural comun, care este vital pentru construirea unei Europe mai unite, mai durabile şi mai frumoase. Fie ca exemplele lor inspiraţionale să fie urmate de mulţi cetăţeni – profesionişti, voluntari şi iubitori ai patrimoniului – organizaţii publice şi companii private de pe continentul nostru şi nu numai”, a adăugat Cecilia Bartoli.

Câştigătorii vor fi sărbătoriţi în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din Bucureşti, România, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaştere a semnificaţiei sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova şi de Preşedintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunţaţi laureaţii Marelui Premiu şi câştigătorul Premiului Publicului, ales dintre câştigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câştigător va primi suma de 10.000 de euro.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la Bucureşti. Summit-ul, co-finanţat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizaţii şi parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât şi privaţi, din România.

Susţinători şi entuziaşti ai patrimoniului sunt încurajaţi să descopere câştigătorii şi să voteze online pentru a decide cine va câştiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

PSD revine la masa negocierilor pentru formarea noului Guvern

PSD a reluat negocierile pentru formarea Guvernului, alături de PNL și UDMR, conform unor surse liberale citate de ProTV. Structura ministerelor este deja conturată:...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă