Premierul Viktor Orbán, șeful guvernului de la Budapesta, a purtat un fular pe care era desenată o hartă cu Ungaria Mare, care includea și Transilvania.
Chiar premierul Ungariei a postat pe internet un clip video în care se vede că are la gât acest fular. Înregistrarea a fost realizată la Budapesta, la data de 20 noiembrie 2022, cu prilejul unui meci de fotbal al naționalei Ungariei. În clipul video se vede cum premierul Orbán îl felicită pe jucătorul Balázs Dzsudzsák, care a purtat, la acest meci, pentru a 109-a oară, tricoul naționalei Ungariei. Meciul, cu caracter amical, s-a disputat între Ungaria și Grecia, fiind câștigat de Ungaria cu 2-1.
La o zi după acest meci, premierul Orbán a postat pe internet clipul video și un scurt mesaj de felicitare. Mesajul este următorul: „Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!” („Trăiască liderul selecționărilor naționale! Mulțumesc pentru tot, Balázs!”).
Chiar dacă mesajul și clipul video au fost legate de un eveniment sportiv, observatorii din România au remarcat și conexiunea lui politică. În seara de 21 noiembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a anunțat că i-a transmis un protest ambasadorului Ungariei la București. „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE.
Poartă harta cu Ungaria Mare, dar susține că n-are legătură cu politica
Marți, 22 noiembrie, premierul Ungariei a transmis o replică în direcția autorităților României.
„Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ce nu este acolo. Toate echipele maghiare sunt ale naționalei Ungariei, oriunde ar locui!”, a scris pe internet, în limba maghiară, premierul Orbán. Traducerea acestui mesaj este aproximativă.
Dintre urmăritorii de pe internet al premierului Ungariei, unii au recepționat totuși semnificația politică a hărții vechii Ungarii. Cineva chiar a întrebat ce țări vecine dețin „teritorii din Ungaria”.
O replică dură, în limba engleză, primește premierul Ungariei din partea unui urmăritor cu nume slav – probabil ceh, slovac sau polonez. „De ce porți o eșarfă cu o hartă unde Ungaria ocupă teritoriile altor țări (Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina)? Aceasta nu este deloc expresia potrivită în situația actuală, când Rusia a atacat Ucraina pentru că vrea să-și recâștige < teritoriile >”, subliniază autorul postării.
Transilvania a făcut parte din Imperiul Habsburgic, apoi din Imperiul Austro-Ungar. În această a doua perioadă, Transilvania era încorporată în Ungaria. La data de 1 Decembrie 1918, Transilvania s-a desprins de Ungaria și a decis unirea cu România.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!