Criticile lui Musk au atras îngrijorări din partea Germaniei, Marii Britanii și Norvegiei
Musk, un aliat apropiat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, a susținut luna trecută un partid german anti-imigrație, înainte de alegerile parlamentare din februarie și a comentat în repetate rânduri politica britanică, cerând premierului Keir Starmer să demisioneze, scrie Reuters.
„Mi se pare îngrijorător faptul că un om cu acces enorm la rețelele sociale și resurse economice uriașe se implică atât de direct în afacerile interne ale altor țări”, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere pentru postul public norvegian NRK. „Nu așa ar trebui să fie lucrurile între democrații și aliați. Dacă Musk s-ar implica în politica norvegiană, politicienii țării ar trebui să se distanțeze în mod colectiv de astfel de eforturi”, a spus premierul.
Guvernul minoritar al lui Stoere, format din Partidul său de stânga Laburist și Partidul mai mic de Centru, este în urma partidelor de dreapta, în sondajele de opinie, înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, anul acesta. Stoere a reiterat că intenționează să conducă guvernul la alegerile parlamentare, respingând apelurile unora din propriul său partid de a demisiona.„Sunt foarte motivat să fiu lider de partid și prim-ministru și să câștig alegerile”, a spus el.
Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, a cheltuit mai mult de 250 de milioane de dolari pentru a-l ajuta pe Trump să fie ales și a fost rugat de acesta să reducă bugetul federal, în calitate de consilier special. Guvernul german l-a acuzat săptămâna trecută pe Musk, care deține platforma de socializare X și este CEO al Tesla, că a încercat să influențeze viitoarele alegeri din Germania, cu un articol de opinie pentru ziarul Welt am Sonntag. Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că sprijinul lui Musk pentru extrema-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a fost o piesă „logică și sistematică” a miliardarului pentru o Europă slabă, care nu va putea rezista la fel de puternică.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube