2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiPremierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență pe tema variantei...

Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență pe tema variantei Omicron

Cele două cazuri de Omicron care au fost descoperite în România sunt printre românii repatriați săptămâna trecută din Africa de Sud. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui. Cele două persoane sunt izolate la domiciliu și sunt asimptomatice.
Autoritățile așteaptă acum rezultatul secvenţierii probei recoltate de la un sportiv din Baia Mare, care a revenit, de asemenea, din Africa de Sud.

Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat, la sediul Guvernului, pe principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

„Institutul Naţional de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie”, a precizat Ministerul Sănătății.



Rafila nu exclude noi măsuri sanitare

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România.

E un lucru important de știut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puține informații legate de evoluția clinică a pacienților infectați cu această tulpină și de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare față de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății s-a declarat optimist în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a celor doi români infectați cu Omicron.

„Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite.

E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată”, a declarat Alexandru Rafila.

Grindeanu, tot pe șantier

Pe de altă parte, noul ministru al Transporturilor și vicepremier în guvernul Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu a declarat că primul şantier a cărui activitate va fi monitorizată, în timp real, de Ministerul Transporturilor, prin intermediul dronelor, va fi cel al Drumului de Centură al municipiului Tecuci.

Potrivit lui Grindeanu, acesta este un proiect ”de Cartea Recordurilor”, în sensul negativ, în condițiile în care drumul se află în lucru de 13 ani.

”Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor, recunosc că nu am ştiut că de 13 ani se lucrează la Centura de la Tecuci, şi am înţeles că e un record absolut. Mi-au comunicat, şi vă spun lucrul acesta pentru că vreau să-l fac public, că în luna mai este termen de finalizare. I-am informat, la rândul meu, că pe proiectul pe care l-am anunţat, acela de a urmări şantierele din ţară cu drone, primul proiect pe care am să-l urmăresc şi o să-l vedem live pe site-ul ministerului să fie acesta, pentru că asta este ceva de domeniul incredibilului, ca de 13 ani să se lucreze, de zici că a fost Centura Parisului şi nu de la Tecuci”, a spus Grindeanu.



Kelemen Hunor, pledoarie pentru Schengen

Kelemen Hunor, președinte al UDMR și vicepremier, spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„M-am întâlnit cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Peer Gebauer. În primul rând i-am cerut să sprijine aderarea României la spaţiul Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a scris preşedintele UDMR pe Facebook.

Kelemen Hunor a precizat că România a îndeplinit toate condiţiile, prin urmare, din punct de vedere economic, este „o pierdere uriaşă”, dar nici din punct de vedere „moral” nu se justifică amânarea aderării.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o...
Ultima oră
Pe aceeași temă