Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acordul nou cu Franța pentru a combate migrația ilegală de peste Canalul Mânecii va „face diferența”, dar cifrele care au arătat că trecerea este periculoasă nu vor scădea peste noapte.
Acordul pe mai mulți ani, în valoare de 72,2 milioane de euro (74,5 milioane de dolari), include o creștere cu 40% a numărului de ofițeri francezi finanțați de britanici care patrulează pe plajele franceze în următoarele cinci luni.
Premierul Marii Britanii Rishi Sunak spune că acordul cu Franța privind migrația ilegală în Canalul Mânecii va reduce în timp acest fenomen
Până în acest an, peste 40.000 de oameni au traversat Canalul către Marea Britanie cu ambarcațiuni mici, față de 28.526 anul trecut, punând presiune pe noul prim-ministru Rishi Sunak și pe ministrul de interne Suella Braverman să facă mai mult pentru a opri fluxul.
„Sunt încrezător că putem reduce cifrele, dar vreau să fiu sincer cu oamenii că nu este un singur lucru care va rezolva prin magie acest lucru. Nu o putem face peste noapte”, a spus Sunak reporterilor. „Sunt multe altele de făcut”.
Premierul Rishi Sunak a făcut comentariile când a sosit luni (14 noiembrie) la summitul G20 de la Bali, acordând o atenție deosebită pentru acordul tocmai semnat cu Franța.
Marea Britanie și Franța semnează un nou acord privind migrația ilegală
Marea Britanie și Franța au semnat luni un acord în valoare de 72,2 milioane de euro (74,5 milioane de dolari) pentru a intensifica eforturile de a opri migranții ilegali care traversează Canalul Mânecii.
Marea Britanie și Franța iau măsuri drastice împotriva migranților ilegali care traversează Canalul Mânecii – întinderea îngustă, dar periculoasă, de apă dintre cele două țări.
Până acum, în acest an, peste 40.000 de persoane au efectuat această călătorie în bărci mici – cu 11.000 mai multe decât în tot anul 2021, iar guvernul britanic spune că peste 30.000 de tentative de traversare ilegală dinspre Franța au fost împiedicate de la începutul anului.
Luna trecută, ministrul britanic de interne Suella Braverman a descris numărul crescut de sosiri ca fiind o „invazie”, pe fondul criticilor privind condițiile de la un centru de procesare a migranților supraaglomerat.
Luni (14 noiembrie), ea a semnat un nou acord de cooperare multianual cu omologul său francez.
Braverman a declarat că acesta include o creștere cu 40% a numărului de ofițeri de jandarmerie plătiți de Marea Britanie care vor patrula pe plajele franceze în următoarele luni.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!