22.7 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăInternaționalPremierul japonez promite relații mai calde cu Seulul, înainte de a părăsi...

Premierul japonez promite relații mai calde cu Seulul, înainte de a părăsi funcția

Premierul japonez în exercițiu, Fumio Kishida, s-a întâlnit vineri cu liderul sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru o ultimă rundă de discuții, sperând să consolideze îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări înainte de finalul mandatului.

Cele două națiuni, ambele aliați esențiali ai SUA în domeniul securității, au fost mult timp în dezacord din cauza problemelor istorice legate de ocupația brutală a Peninsulei Coreene de către Japonia între 1910 și 1945, inclusiv sclavia sexuală și munca forțată.

Cu toate acestea, Yoon a făcut pași pentru a îngropa securea războiului în ultimii ani, reluând discuțiile regulate cu Kishida și intensificând cooperarea militară în fața amenințărilor crescânde din partea Nordului nuclearizat, potrivit AFP.

„Pe baza încrederii solide între cele două țări, relația dintre Coreea și Japonia s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele un an și jumătate,” a declarat Yoon în timpul discuțiilor. „Încă există probleme dificile în relația Coreea-Japonia. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună într-o manieră orientată spre viitor, astfel încât pașii noștri către un viitor mai strălucit să poată continua,” a adăugat el.

Kishida a spus că inima îi „se rupe” gândindu-se la faptul că atât de multe persoane „au trăit vremuri triste și dificile” într-un „mediu atât de greu”, referindu-se la victimele problemelor istorice. El a adăugat că, deși cele două țări au „istorie”, „este foarte important să cooperăm cu Coreea de Sud pentru viitor, moștenind eforturile strămoșilor noștri care au depășit vremuri dificile.”

Legăturile rămân indiferent de cine vine la putere, a transmis Coreea de Sud

Kim Tae-hyo, consilierul adjunct pentru securitate națională al Coreei de Sud, le-a spus reporterilor că liderii au reafirmat că „importanța relațiilor Coreea-Japonia nu se schimbă indiferent de cine devine următorul (prim-ministru) japonez.”

Marcând al douăsprezecelea summit între cei doi lideri, unii experți au descris întâlnirea drept o „realizare semnificativă.”

„A fost nevoie de curaj politic din partea ambelor părți pentru a îndepărta obstacolele istorice în diplomația de shuttle,” a spus Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. „Summit-uri frecvente nu doar facilitează coordonarea politicilor, dar semnalează de asemenea o voință sănătoasă de cooperare oficialilor care gestionează probleme funcționale, de la vamă și imigrație până la schimbările climatice.”

Kim a spus că liderii au subliniat importanța „cooperării între Coreea și Japonia și de asemenea cu Statele Unite, pentru a răspunde problemei nucleare nord-coreene.”

Anul trecut, Yoon și Kishida s-au întâlnit cu președintele american Joe Biden la Camp David pentru un summit destinat îmbunătățirii răspunsului comun la Coreea de Nord.

Kim a spus că liderii „au decis să-și mențină pregătirea pentru a preveni” provocările nord-coreene cu sprijin din partea Rusiei.

Mass-media japoneză a raportat că Kishida ar putea, de asemenea, să facă o ultimă vizită la Washington înainte de a demisiona. Kishida a declarat că nu va candida pentru realegere în calitate de lider al Partidului Liberal Democrat (LDP) când mandatul său se va încheia în această lună.

LDP-ul conservator este așteptat să decidă un nou lider pe 27 septembrie.

Vizita lui Kishida, care are loc cu trei săptămâni înainte de încheierea mandatului său, arată „disponibilitatea și acțiunea sa de a continua impulsul îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări,” a declarat Choi Eun-mi, cercetător la Institutul Asan pentru Studii de Politică.

Vizita este „un mesaj pentru următorul prim-ministru de a continua aceste eforturi,” a adăugat ea.

Administrația lui Yoon a fost criticată sever în iulie după ce o rețea de mine de pe o insulă japoneză infamă pentru utilizarea muncii forțate din timpul războiului a fost adăugată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după ce Coreea de Sud a renunțat la obiecțiile anterioare față de listare.

Criticii au susținut că președintele sud-coreean a „aprobat distorsionarea crimelor de război de către Japonia.”

Mai multe grupuri de societate civilă au organizat proteste împotriva sosirii lui Kishida vineri. „De fiecare dată când Kishida vine, președintele Yoon vinde viețile și siguranța poporului sud-coreean,” a declarat purtătorul de cuvânt al unei organizații locale de pace.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Guvernul deschide robinetul: 573 milioane de lei, direcționate către Transporturi prin PNRR

INS: Investiţiile nete în economie au depășit în primul semestru 80 de miliarde lei În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la Palatul Victoria, purtătorul...

Salariul mediu net în România a crescut în iulie la 5.242 lei: Industria petrolieră în top, confecțiile la coada clasamentulu

În luna iulie 2024, câștigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 5.242 lei, marcând o creștere de 66 lei (+1,3%) față...

Sociologul Alfred Bulai cere anularea a mandatului de arestare preventivă

Tribunalul București analizează joi cererea sociologului Alfred Bulai de anulare a mandatului de arestare preventivă, într-un dosar în care acesta este acuzat că ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă