Premierul Marcel Ciolacu a declarat că și-ar dori ca, imediat după alegeri, actualul Parlament să voteze bugetul pentru anul viitor. De asemenea, el aspiră la implementarea unui model de buget multianual, structurat pentru patru ani, similar cu cel european.
Surse guvernamentale au confirmat pentru Profit.ro că, în ultima ședință de guvern, premierul i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, să înceapă redactarea bugetului pentru 2025, după ce planul fiscal pe șapte ani al României este finalizat și trimis Comisiei Europene.
Ciolacu a explicat că „Eu mi-aș dori, după aceste alegeri, să avem un buget multianual. Să ai bugetele pe proiecte, exact ca sistemul european: să ai un buget multianual pe următorii patru ani, cu proiecte fazate pe fiecare an în parte. Și mi-aș dori foarte mult ca anul acesta, imediat după alegeri, cu actualul Parlament, să trecem și bugetul pe anul viitor, astfel încât autoritățile locale să poată să-și prindă, încă de la prima ședință de Consiliu Județean, sau Consiliu Municipal, sau Consiliu Orășenesc, comunal, să-și poată prinde proiectele pe anul viitor. Și atunci, dacă vii cu acest sistem, european, dai sustenabilitate și predictibilitate”, conform declarației preluate de News.ro.
Conform acestui plan, deficitul bugetar pentru anul viitor ar trebui limitat la maximum 7% din PIB.
Cifra țintită este în scădere față de deficitul de 7,9% din acest an, convenit cu Uniunea Europeană. Conform planului fiscal pe șapte ani, deficitul bugetar ar urma să fie redus treptat la 5% până în 2028 și la 4,2% până în 2029.
În primele nouă luni ale anului, deficitul bugetar a ajuns la 5,44% din PIB, comparativ cu 4,57% în luna anterioară, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.