Un medicament experimental pare să fi eliminat cancerul rectal la fiecare pacient, cu efecte secundare minime, în cadrul unui studiu fără precedent, dar oncologii spun că este prea devreme pentru a fi siguri că aceștia sunt vindecați complet.
Medicamentul, numit dostarlimab, a fost administrat la 12 persoane cu un anumit tip de cancer rectal la fiecare trei săptămâni, timp de șase luni, în cadrul unui studiu realizat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, notează insider.
După cursul tratamentului, cancerul a dispărut la examenul fizic, endoscopia, PET și RMN, au declarat cercetătorii de la MSKCC într-o prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.
Participanții nu au avut nevoie de niciun alt tratament timp de până la un an, în medie, și nu au existat efecte secundare suficient de grave pentru a avea un impact asupra activităților de zi cu zi, au precizat cercetătorii.
Dr. Alan P. Venook, specialist în cancer colorectal la University of California, San Francisco, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat pentru New York Times că o remisiune completă la fiecare pacient în parte este „nemaivăzută”.
Dr. Andrea Cercek, oncolog la MSKCC și coautor al studiului, a declarat că au existat „multe lacrimi de fericire” din partea participanților la studiu atunci când au aflat că nu mai este necesar niciun tratament, potrivit Times.
Tratamentul standard implică o combinație epuizantă de intervenții chirurgicale, mai multe medicamente de chimioterapie și radiații pentru a distruge celulele canceroase, adesea cu efecte secundare neplăcute și permanente, cum ar fi probleme nervoase, infertilitate și disfuncții intestinale și sexuale.
Cercek a declarat într-un comunicat de presă că implicațiile tratamentului standard al cancerului asupra calității vieții oamenilor sunt „substanțiale, în special în cazul celor în care tratamentul standard ar avea un impact asupra potențialului de procreare”.
„Deoarece incidența cancerului rectal este în creștere la adulții tineri, această abordare poate avea un impact major”, a spus Cercek despre potențialul dostarlimab.
Cazurile de cancer colorectal în rândul adulților mai tineri sunt proiectate să se dubleze până în 2030, a precizat MSKCC.
Dostarlimab acționează ajutând sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase. Medicamentul, care este comercializat sub numele de Jemperli, este deja utilizat la pacienții cu cancer endometrial, dar nu era clar dacă ar funcționa în cazul malignităților rectale.
Participanții la studiu au avut un tip de cancer rectal numit „deficiență de reparare a nepotrivirii” (MMR). Aproximativ 5 până la 10% dintre persoanele cu cancer rectal au acest tip de cancer, în care genele responsabile pentru corectarea oricăror greșeli în timpul replicării celulare sunt defecte. Studiul nu ne poate spune dacă dostarlimab va funcționa și la pacienții cu alte tipuri de cancer rectal.
Nu știm dacă e un leac
Hanna K. Sanoff, oncolog la Lineberger Comprehensive Cancer Center de la Universitatea din Carolina de Nord, a scris într-un editorial din New England Journal că este un studiu „convingător”.
Sanoff a avertizat că rezultatul a fost un indicator imperfect pentru controlul cancerului pe termen lung.
Sanoff a adăugat că nu este clar dacă ar fi sigur să se implementeze medicamentul pe scară largă, deoarece acesta necesită tehnici imagistice specifice, cum ar fi scanările PET, care nu sunt disponibile cu ușurință.
Studiul a fost, de asemenea, prea mic pentru a arăta efectele secundare mai rare, a spus Sanoff.
Posibilele efecte secundare ale acestui medicament includ reacții imuno-mediate la nivelul oricărui organ, cum ar fi inflamația plămânilor. Cele mai frecvente efecte secundare la pacienții care au luat medicamentul pentru endometrioză includ: oboseală, greață, diaree, anemie și constipație.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!