-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPremieră după Războiul Rece: SUA vor desfășura rachete Tomahawk în Germania

Premieră după Războiul Rece: SUA vor desfășura rachete Tomahawk în Germania

SUA vor desfășura în Germania arme convenționale cu rază lungă de acțiune, inclusiv SM-6, rachete de croazieră Tomahawk (cu o rază de 2.500 km), dar şi arme hipersonice în curs de dezvoltare, capabile să lovească ținte aflate la distanță mult mai mare față de actualele arme de foc terestre din Europa.

Statele Unite îşi vor demonstra astfel angajamentul faţă de NATO şi faţă de apărarea europeană, au anunţat cele două state într-o declaraţie comună, preluată de Reuters.

„Statele Unite vor începe în 2026 desfăşurări episodice ale capacităţilor de foc cu rază lungă de acţiune ale forţelor operaţionale multidomeniu în Germania, ca parte a planificării staţionării pe termen lung a acestor capacităţi în viitor”, arată un comunicat publicat de Casa Albă „în urma discuţiilor purtate înaintea summit-ului NATO” de guvernele Statelor Unite şi Germaniei.

În afară de modernizarea din ultimii ani a bombelor nucleare americane cu baza în Europa, aceste arme vor fi cele mai puternice arme americane desfăşurate pe continent începând cu anii ’80, spun experţii.

Rachetele terestre cu o rază de acţiune mai mare de 500 km au fost interzise până în 2019 de Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF), semnat de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan în 1987. Aliniindu-se semnatarilor, Germania, Ungaria, Polonia şi Cehia şi-au distrus rachetele în anii ’90, fiind urmate ulterior de Slovacia şi Bulgaria.

SUA s-au retras din Tratatul INF, dar au dezvoltat o rachetă de croazieră

Însă Statele Unite s-au retras din Tratatul INF în 2019, afirmând că Moscova încalcă acordul şi citând dezvoltarea rachetei de croazieră 9M729 cu lansare de la sol, cunoscută în NATO ca SSC-8.

Kremlinul a negat în mod repetat acuzaţia şi apoi a impus un moratoriu asupra propriei dezvoltări de rachete interzise anterior de Tratatul INF – rachete balistice şi de croazieră terestre cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

La sfârşitul lunii iunie, Vladimir Putin a declarat însă că Moscova ar trebui să reia producţia de rachete cu rază intermediară şi mai scurtă de acţiune, cu focoase nucleare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia. Putin a spus că Rusia s-a angajat să nu desfăşoare astfel de rachete, dar că Statele Unite au reluat producţia acestora, le-au adus în Danemarca pentru exerciţii şi le-au dus, de asemenea, în Filipine.

Polonia va lua din SUA rachete de croazieră de 677 milioane de euro

Polonia a anunţat luni că achiziţionează din Statele Unite(SUA) rachete de croazieră în valoare de 677 de milioane de euro, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

Rachetele AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – rachete aer-sol pentru distanţe mari) vor fi livrate între 2026 şi 2030, a precizat ministerul apărării de la Varşovia.

Într-un comunicat al instituţiei se arată că „războiul din Ucraina a demonstrat importanţa posibilităţii de a lansa rachete chiar şi asupra unor ţinte foarte îndepărtate de linia frontului, iar raza de acţiune a rachetelor care vor fi achiziţionate este de circa 1000 de km”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă