5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPrefectul Toni Greblă, pas important pentru alegerea unui nou primar al Sectorului...

Prefectul Toni Greblă, pas important pentru alegerea unui nou primar al Sectorului 5

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a constatat, joi, că mandatul de primar al Sectorului 5 al lui Cristian Popescu-Piedone a încetat pe 12 mai, ca urmare a faptului că a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul ‘Colectiv’.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei transmis, joi, în baza dispoziţiilor legale, ordinul lui Toni Greblă a fost comunicat autorităţilor competente şi lui Cristian Popescu-Piedone, conform agerpres.ro.

Potrivit articolului 160 din Codul Administrativ, mandatul primarului încetează de drept dacă este condamnat „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”. Prin decizia definitivă pronunțată, joi, 12 mai 2022, de Curtea de Apel București, care l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, Cristian Popescu Piedone și-a pierdut de drept mandatul de primar al sectorului 5. Data efectivă este cea la care s-a pronunțat sentința.

Prefectul Toni Greblă a luat la cunoștință: Cristian Popescu-Piedone nu mai este primar al Sectorului 5

Din acest moment, totul ajunge la mâna prefectului, care trebuie să emită un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. „Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”, conform art. 60 alin. 7 din același Cod Administrativ.

Codul Administrativ prevede că după ce prefectul semnează ordinul ar putea să apară contestații în termen de zece zile.

“Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare”, conform legii.

Apoi, instanța trebuie să se pronunțe în 30 de zile, iar decizia este definitivă.

Dacă primarul nu contestă ordinul, după ce trec cele 10 zile, se ajunge la termenul legal de 90 de zile în care trebuie să fie organizate alegeri.

Data alegerilor este stabilită de Guvern: “Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10)”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă