11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSocialPovestea incredibilă a bărbatului care a devenit proprietar de stradă în Brașov

Povestea incredibilă a bărbatului care a devenit proprietar de stradă în Brașov

Povestea bărbatului care a devenit proprietar de stradă în Brașov, a închis zona și accesul pietonilor, e de necrezut în România zilelor de azi. Și, totuși, se poate!

Numai în România se poate întâmpla așa ceva! Un om de afaceri din Brașov a participat la o licitație ANAF și și-a cumpărat o stradă din oraș. Numai pentru el. A profitat de faptul că primăria nu s-a arătat interesată, a scos banii și a făcut achiziția. Problema e că zona a fost închisă, accesul este interzis, iar terenul pare abandonat. Nimeni nu mai are voie să treacă pe acolo, iar locuitorii din zonă sunt revoltați.

E proprietar de stradă în Brașov: „Pe aici nu se trece!

Situația este de-a dreptul revoltătoare pentru locuitorii din împrejurimi care se plâng că nu mai au acces în zonă. Și nu vorbim despre un teren oarecare, ci despre o șosea închisă acum circulației rutiere și pietonale. 

La 21 decembrie anul trecut, ANAF a scos la licitație un teren ce aparținea, pe atunci, lui Lucian Ion Nilă, fostul proprietar al unui lanț de magazine. Este vorba despre 5.850,8 metri pătraţi care includeau și strada Emanoil Bernfeld. Aceasta are o lungime de aproximativ 2000 metri, iar prețul de vânzare a fost de aproximativ 490.000 de lei. La licitație a participat și afaceristul Ede Erdely care a scos banii din buzunar și a devenit proprietar de stradă în Brașov. 

Cine este Ede Erdely, singurul proprietar de stradă în Brașov 

Cel care a ajuns proprietar de stradă în Braşov este omul de afaceri Ede Erdely, care cu ani în urmă a cumpărat activele societăţii Rulmentul SA, după ce aceasta a intrat în faliment. Acesta mai deține în cartierul Tractorul din oraș câteva blocuri nefinalizate, după ce dezvoltatorul intrase în insolvență, iar proiectul fusese preluat de o instituție bancară.

„Am cumpărat pentru că se învecinează cu noi, iar dacă lua altcineva putea să facă orice altceva, a explicat afaceristul pentru  BizBrasov.ro. Pot să îl amenajez eu, pot să îl donez Primăriei, pot să îl amenajez cu ceilalți proprietari din zonă”, a mai spus el. 

Localnicii vor să aibă acces în zonă

Locuitorii din zonă sunt revoltați și se plâng că locul este închis și abandonat. Strada adevenit locul preferat al câinilor vagabonzi. „A avut loc o licitaţie. Din păcate, Primăria Braşov nu a participat la această licitaţie şi strada a fost achiziţionată de către o persoană fizică. Dorinţa tuturor locatarilor din cartier ar fi ca strada să fie amenajată, asfaltată, iluminată şi să poată fi folosită de toţi locuitorii cartierului”, a explicat Valentin Adi Tronaru, președinte al unei asociații de locatari din zonă. 

Primarul ridică din umeri: „Nici o persoană fizică nu are ce face cu o stradă.”

Primăria fusese anunțată despre organizarea licitației iar societatea civilă a depus chiar o petiție pentru ca instituia să participe și să cumpere strada. Dar primăria a considerat că nu e necesar să se implice. Acum însă, când au văzut până unde a ajuns scandalul, reprezentanții primăriei ridică neputincioși din umeri. Primarul Braşovului, Allen Coliban, declară că municipalitatea e dispusă să depună o ofertă pentru achiziţionarea străzii Emanoil Bernfeld, dar în limita maximă a evaluării realizate de autoritatea locală. Cu alte cuvinte, nu va cumpăra la prețul cerut de proprietar, ci la prețul care care Primăria evaluează strada. Ne întrebăm care ar fi acum avantajul proprietarului? Nici unul! Edilul spune că achiziţionarea terenului a fost un gest speculativ, deoarece nicio persoană fizică nu are ce face cu o stradă.

„Din păcate, cu caracter speculativ, un investitor privat a mers cu valoarea licitată şi a încheiat această achiziţie. Există mai multe proceduri juridice pe care le avem în calcul. Vom avea o discuţie cu noul proprietar, pentru a vedea care sunt pretenţiile sale. De asemenea, avem şi posibilitatea exproprierii pe cazul de utilitate publică la valoarea rezultată din evaluare, undeva la un sfert, o treime din preţul solicitat la licitaţie”, a declarat primarul. 

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...
Ultima oră
Pe aceeași temă