6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăPoliticăPosturi blocate în sănătate. Ministrul Finanțelor spune că nu a primit niciun...

Posturi blocate în sănătate. Ministrul Finanțelor spune că nu a primit niciun memorandum de la Rafila

Deși era așteptat un răspuns urgent de la ministerul Finanțelor privind deblocarea posturilor din sistemul sanitar, Marcel Boloș a declarat că așteaptă să primească memorandumul de la ministerul Sănătății, iar în cursul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu va avea decizia finală în privința deblocării posturilor din spitale. De asemenea, ministrul Sănătății spune că încă de anul trecut a făcut demersuri pentru deblocarea posturilor din sistem.

În țară, managerii de spitale se plâng de lipsă de personal. Vorbim despre câteva mii de posturi care trebuie deblocate și ocupate urgent în Sănătate, însă răspunsul mult așteptat venit de la ministerul Finanțelor pare să arate de fapt haosul din ograda ministerului Sănătății care trebuia să se ocupe de bugetarea și solicitarea urgentă a deblocărilor din sistem.

,,La nivelul ministerului Finanțelor, memorandumul de la nivelul ministerul Dezvoltării regionale care răspunde de rețeaua de unități sanitare elaborat are 5.000 de posturi solicitate pentru a fi scoase la concurs, așteptăm și memorandumul de ministerul Sănătății și domnul prim-ministru va decide în ședința de Guvern. Problema aceasta se va rezolva probabil în cursul acestei săptămâni. Trebuie să precizez că de la intrarea în vigoare a Ordonanței 115 principiul un post eliberat, un post scos la concurs pentru tot sectorul public este valabil fără memorandum, iar pentru situațiile în care e nevoie de posturi suplimentare cu justificarea corespunzătoare și în acest an vom încerca să soluționăm toate solicitările.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Întrebat ce se întâmplă dacă totuși ministerul Sănătății nu a luat în calcul la elaborarea bugetului și suplimentarea de posturi în sistem, ministrul a răspuns că: ,,Legea fiscalității bugetare care spune cu litere de lege pentru ordonatorii de credite să își asigure sursa de finanțare. Nu au cum decât prin intermediul bugetului. Dacă la elaborarea bugetului nu au fost asigurate aceste surse și se solicită la concurs scoaterea posturilor, atunci ce pot să spun decât că se aplică legea. Mi-e greu să cred că suplimentările de personal nu au fost bugetate, dar dacă este așa se va face prin rectificare bugetară.”

Rezidenții nu vor să rămână în țară

Ministrul Sănătății spune că încă de anul trecut a făcut demersuri pentru deblocarea posturilor din sistem.

„Am inițiat astfel de memorandum-uri anul trecut. Unul singur a trecut din cele vreo patru sau cinci pe care le-am făcut împreună. În cursul acestei săptămâni vom reuși să deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, cât și la spitalele aflate în subordinea autorităților locale. ”, a precizat ministrul Sănătății.

Ministrul Alexandra Rafila spune că majoritatea celor care au terminat studiile în țară, au în plan să plece peste hotare.

,,În primul rând, trebuie să le dai posibilitatea să profeseze în țară. Dacă nu le dai posibilitatea să profeseze în țară, în mod evident nu vor fi păstrați, așa că există o probabilitate destul de mare ca unii dintre ei sau cea mai mare parte dintre ei să profeseze în țară.”, a declarat Alexandru Rafila.

Angajările la stat au fost blocate din luna mai a anului trecut, ca urmare a Ordonanței austerității date de fostul premier Nicolae Ciucă, însă nici anul acesta nu se vor mai face angajări la stat dacă nu sunt justificate, spune ministrul Finanțelor.

,,Se cere deblocarea a 33.000 de posturi, însă prioritate are sistemul de sănătate și celelalte fac obiectul analizelor noastre. Ministerul Dezvoltării a adunat cereri de la toate primăriile din țară și va trebui să vedem ce tipuri de posturi cer ca să fie scoase la concurs. Sunt 5.000 de posturi de ministerul dezvoltării și așteptăm și de la ministerul Sănătății.”, a mai precizat Boloș.

De asemenea, ministrul spune că pentru cheltuielile de personal pentru 2024 au fost alocate 120 de miliarde de lei, iar fiecare din ministerele de linie are obligația să se încadreze în cheltuielile pe care le-a bugetat.

În țară sunt anunțate proteste în sănătate, iar în tot acest timp miniștrii pare că își pasează responsabilitatea, însă decizia finală o va lua premierul Marcel Ciolacu. Acesta a deschis subiectul suplimentării posturilor în Sănătate încă de la începutul primei ședințe de Guvern din acest an și spunea că așteaptă ca ministrul liberal Marcel Boloș să anunțe dacă există sau nu fonduri pentru suplimentare, iar astăzi de la Finanțe am aflat că de fapt ministrul sănătății ar fi trebuit să ceară bani încă de anul trecut.

Ministrul Sănătății pe lângă suplimentarea posturilor din sistem trebuie să se ocupe și de construcția marilor spitale, cu fonduri din PNRR, lucrări care ar trebui încheiate până la sfârșitul lunii august 2026.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Nicolae Stanciu, premiat pentru Golul anului 2024. „Este cel mai frumos din cariera mea”

Mijlocașul echipei naționale a României a fost recompensat pentru execuția spectaculoasă din meciul cu Ucraina, de la EURO 2024, un moment definitoriu pentru parcursul...

PSD, PNL și UDMR consideră lista USR un pretext pentru a ieși din discuțiile privind guvernarea

Documentul transmis de USR sub forma unui „to do list” fără a fi și argumentat în cadrul Coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext...

Nicușor Dan explică de ce a ales să poarte cravată când și-a anunțat candidatura la președinție

Nicușor Dan a declarat marți seara că a decis să poarte cravată în mod intenționat, pentru că așa este „identificat” ca președinte. Întrebat, marți seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă