2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăPoștașii vor să iasă în stradă din cauza salariilor

Poștașii vor să iasă în stradă din cauza salariilor

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea, a anunţat închiderea calendarului de proteste în urma unor discuţii avute cu conducerea companiei Poşta Română şi a anunţat că cea mai mare problemă este legată de salarizare. Directorul Poştei Române, Valentin Ştefan, a precizat că în prezent conducerea companiei nu se gândeşte să crească salariile, ci să le poată plăti, precizând că nicio companie nu poate susţine o creştere a salariului minim cu 20 sau 30 la sută.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea, a anunţat că va fi închis calendarul de acţiuni de proteste care fusese stabilit. 

“Ne exprimăm speranţa că de marţi încolo, în momentul în care ne aşezăm la masă, vom ajunge la lucruri concrete pe care să le convenim în interesul salariaţilor, în interesul firmei Poşta Română. Şi în urma consultării cu colegii din teritoriu, am decis să închidem calendarul de acţiuni de protest pe care îl aveam în desfăşurare şi, în funcţie de rezultatele pe care le vom avea în urma discuţiilor cu compania, vom comunica ce avem de făcut”, a declarat preşedintele sindicatului.

El a fost întrebat care sunt revendicările angajaţilor Poştei Române. 

“În principal, problema cea mai mare la nivelul Poştei este cea legată de salarizare. Însă ca această problemă să se rezolve sau să capete o direcţie de rezolvare, trebuie să se identifice soluţii concrete şi rapide de creştere a businessului de poştă, de creştere a veniturilor companiei, de creştere a activităţii din care să rezulte venituri care să se întoarcă către salarii. Deci salarizarea este, dar în acelaşi timp, ca ea să poată fi rezolvată, este nevoie de mai multă implicare în zona de management, în zona de dezvoltare a companiei”, a transmis Ionel Oţelea. 

Întrebat care este salariul mediu în cadrul Poştei Române, liderul de sindicat a răspuns: “Undeva la 4.000 de lei brut, 4.200, probabil după majorarea salariului minim pe economie. Însă circa 15.000  – 16.000 de salariaţi ai companiei în momentul ăsta sunt aproape de salariul minim pe economie sau foarte puţin peste. Iar luna ianuarie o să ducă procentul şi mai sus dacă salariul minim pe companie creşte. Deci într-un mod destul de ciudat, deşi salariul minim creşte şi creşte poate pentru un număr mare de salariaţi, nemulţumirea creşte în mod progresiv, pentru că dispare orice fel de ierarhizare în poştă, nu mai există diferenţe nici între meserii, nu mai există diferenţe nici legate de studii, nici de vechime, nici de experienţă profesională şi atunci sigur că oamenii sunt nemulţumiţi”.

Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a afirmat că această companie este una profitabilă, dar că nu poate susţine o creştere a salariului minim cu 20-30 de procente.

“Din fericire, Compania Naţională Poşta Română este o companie profitabilă şi rentabilă şi a fost aşa în ultimii cinci ani, deci nu am primit niciun leu de la statul român. Mai mult, am reuşit ca anul trecut să avem o creştere a cifrei de afaceri de 7,5%, ceea ce înseamnă peste 100 de milioane de lei, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani, aş putea spune. Mergând pe acest trend, ne aşteptăm ca şi cifra de afaceri pentru anul acesta să crească aproape de 10%, dar într-adevăr, cred că nicio companie, mai ales de magnitudinea Poştei Române, nu poate să susţină o creştere a salariului minim cu 20 sau chiar cu 30 la sută, cum se preconizează că va fi de la 1 ianuarie”, a afirmat Valentin Ştefan. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă