În această dimineață, în Capitală, poluarea a atins cote ridicate. Stațiile care măsoară calitatea aerului au arătat depășiri uriașe, de până la 700%.
Inspectorii Gărzii de mediu, ridică din umeri, în timp ce oamenii se sufocă din cauza aerului greu de respirat.
Activiștii sunt de părere că arderile ilegale sunt de vină, potrivit protv.ro.
În zorii zilei, un nor gros de fum acoperea zone întinse din București și împrejurimi. Un praf gros s-a așternut pe mașinile din parcări, iar aerul a devenit în scurt timp înțepător și greu de respirat.
Punctele roșii care apar pe hărțile senzorilor din rețelele de monitorizare a calității aerului arată depășiri record ale limitelor admise. Măsurările independente indicau cele mai mari valori de poluare în Pantelimon, Șoseaua Giurgiului și Ferentari.
Depășiri înregistrate: PM 10 și PM 2,5
Depășirile cele mai mari au fost înregistrate la doi indicatori foarte importanți pentru măsurarea calității aerului: PM 10 și PM 2,5.
PM 2,5 provine din arderile din deșeuri și firele de praf detectabil în aer, care sunt prezente în special în orașele mari.
PM 10 este un praf extrem de fin ce nu poate fi detectat cu ochiul liber. Poate fi produs de trafic, arderi, condiții meteo nefevavorabile, dar și de lipsa spațiului verde.
Declarațiile unui activist de mediu
”Substanţe volatile care se găsesc în aer din diferite uleiu, din descompuneri chimice, care acționează ca un macnet, strâng tot ce e toxic în aer, se atașează de particule și noi inhalăm pentru că acea subtanță toxică are nevoie de un suport. Atunci când arzi cabluri, categoric, amestecat cu gunoaie, poți să ai mercur care este evaporat, poți să plumb. Cadniu, particule cu masă mare,” spune Octavian Berceanu.
- Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!