Polonia a declarat marți (24 ianuarie) că a depus o cerere oficială prin care cere Germaniei să permită reexportul tancurilor sale de luptă Leopard în Ucraina, crescând presiunea asupra Berlinului asupra armelor grele pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia rusă.
Polonia, care a criticat Berlinul pentru că se opune, a spus că se așteaptă la un răspuns rapid acum că a făcut o astfel de cerere oficială.
De asemenea, Polonia se aștepta ca Uniunea Europeană să plătească factura pentru tancuri, spunând că va fi un test de bunăvoință de la Bruxelles, a spus el, potrivit Reuters.
Polonia cere Germaniei să-i permită reexportul tancurilor sale către Ucraina, aceasta din urmă anunțând că-i va răspunde
O sursă germană din zona de apărare a declarat pentru Reuters că Polonia a depus o cerere de a-i permite să furnizeze Ucrainei până la 14 tancuri Leopard 2 A4.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că va gestiona procedurile cu „urgența pe care o merită”.
Protestatarii din Ucraina la adresa UE: „Dați-ne tancuri Leopard”
Protestatarii din Ucraina au cerut Consiliului European al UE să livreze cât mai rapid tancuri Leopard pentru a putea recupera teritoriiile ocupate de Rusia.
Zeci de oameni s-au adunat luni (23 ianuarie) în fața Consiliului European pentru a cere miniștrilor de externe ai UE să livreze tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina, potrivit Reuters.
Tancurile germane Leopard, desfășurate de armatele din întreaga Europă, sunt considerate pe scară largă ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina, dar Berlinul trebuie să le autorizeze vânzarea și încă nu a făcut acest lucru, potrivit Reuters.
Protestatarii din Ucraina au cerut Consiliului European să livreze tancuri Leopard pentru a putea începe ofensiva împotriva armatei rusești
„Ucraina are nevoie de „leoparzi” ”, se poate citi pe unul dintre bannerele ținute de protestatari în urma unui apel pe rețelele de socializare a unui grup informal de sprijin al Ucrainei numit „Sprijiniți Ucraina”.
„Nu este o chestiune de teritorii, este ceea ce se întâmplă cu poporul nostru și pentru a ne ajuta să ne eliberăm poporul, trebuie să avem arme agresive, ofensive”, a spus Lesya Magas, care s-a mutat din Ucraina în Belgia în urmă cu doi ani.
Ea a cerut, de asemenea, miniștrilor să interzică importul de diamante rusești și să reducă plafonul de preț pentru importurile de petrol rusesc.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!