Polonia a primit 6,3 miliarde de euro în cadrul fondului de redresare al Uniunii Europene, prima plată de acest fel, scrie Euronews.
Plata, confirmată luni, pune capăt unei așteptări îndelungate pentru această țară, al cărei plan național a fost aprobat în iunie 2022, dar a rămas blocat din cauza preocupărilor persistente legate de lipsa de independență judiciară și de regresul democratic.
Declinul a fost atribuit Partidului Lege și Justiție (PiS), partidul de dreapta dură care a guvernat Polonia timp de opt ani consecutivi și a fost vârful de lance al unor reforme profunde care au extins controlul politic asupra sistemului judiciar și au umplut instanțele cu loialiști.
Cea mai controversată reformă a împuternicit camera disciplinară a Curții Supreme să pedepsească magistrații în funcție de conținutul verdictelor lor. Modificările au provocat un conflict prelungit între Bruxelles și Varșovia, care s-a încheiat cu o hotărâre istorică a Curții Europene de Justiție (CEJ) care a anulat reforma.
Dar partea țării din fondul de redresare, în valoare totală de 34,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă și 25,3 miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabile, a rămas înghețată până când Donald Tusk a preluat funcția de prim-ministru și a început să prezinte legislația pentru a anula moștenirea din epoca PiS.
Comisia Europeană a deblocat oficial banii la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după ce guvernul lui Tusk a prezentat un „plan de acțiune” de nouă proiecte de lege pentru restabilirea independenței justiției și a adoptat un ordin ministerial de încetare a procedurilor nejustificate împotriva judecătorilor.
Noul cabinet s-a angajat, de asemenea, să respecte hotărârea CEJ și să respecte primatul legislației UE, lucru pe care PiS l-a contestat, ceea ce a exacerbat disputa.
Comisia a considerat că ofertele Varșoviei sunt suficiente pentru a îndeplini cele două condiții generale, sau „super etape”, legate de sistemul judiciar și pentru a permite Poloniei să primească treptat plăți în cadrul fondului comun de 750 de miliarde de euro al blocului comunitar.
Măsura a deschis calea pentru plata a 6,3 miliarde de euro, din care 3,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 2,7 miliarde de euro sub formă de granturi, care sunt destinate, printre altele, diversificării aprovizionării cu energie, combaterii poluării aerului și modernizării producției agricole.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!