Dacă nu va fi interzis, ultranaționalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru a câștiga reluarea alegerilor prezidențiale din mai, scrie Politico
România și-a stabilit o dată pentru reluarea alegerilor prezidențiale, după temerile legate de „acțiunea hibridă agresivă” a Rusiei din prima rundă, dar există încă riscul ca rezultatul să fie similar la a doua încercare și să-l vadă pe ultranaționalistul Călin Georgescu triumfând, scrie publicația Politico, într-un amplu material dedicat situației din România.
Noul vot va avea loc pe 4 mai, cu un tur de scrutin planificat două săptămâni mai târziu, pe 18 mai. Primul tur al alegerilor din România din 24 noiembrie a anului trecut, a declanșat unde de șoc internațional. Călin Georgescu a fost propulsat din obscuritate, de o campanie TikTok de mare succes. Competiția a fost anulată, chiar în timpul turului doi.
Chiar dacă victoria lui Georgescu a stârnit panică, el apare încă în cărți, foarte bine plasat, pentru viitoarele alegeri. Multe vor depinde acum de decizia Curții Constituționale, care îl poate descalifica, din cauza acuzațiilor de finanțare nedeclarată. Popularitatea sa continuă, și posibil chiar în creștere, se datorează parțial suspiciunii profunde față de nepotismul vechilor partide tradiționale, care sunt văzute de mulți români ca trăgând sforile pentru anularea primului tur.
Georgescu, un nonconformist sceptic la vaccinuri, care l-a numit patriot pe președintele rus Vladimir Putin și se opune ajutorului acordat Ucrainei, este văzut ca o amenințare la adresa poziției României în UE și NATO, deși el va fi ținut sub control de Parlament și Guvern, dacă ar câștiga.
Documente desecretizate susțin că influenți plătiți, alături de membri ai unor grupuri extremiste, de dreapta și persoane cu legături cu crima organizată, au promovat online candidatura lui Georgescu, înainte de 24 noiembrie.
În timp ce documentele spuneau că Rusia încearcă să submineze alegerile, informațiile nu au afirmat direct că Moscova a influențat, în mod specific, campania lui Georgescu, deși au sugerat-o cu fermitate.
Anulare controversată
În ciuda acestei presupuse ingerințe străine, majoritatea românilor încă mai cred că a fost o decizie proastă de a anula alegerile, potrivit unui mic sondaj de aproape 1.000 de respondenți, realizat de Institutul Român de Evaluare și Strategie, un think tank. Georgescu ar fi câștigat turul doi, dacă nu ar fi fost anulat, potrivit sondajului, mai afirmă Politico.
În cursa de anul trecut, Georgescu trebuia să o înfrunte pe candidata reformistă Elena Lasconi din partidul de centru-dreapta, USR. Ea a criticat, de asemenea, decizia instanței de a anula alegerile și de a dispune o reluare. Lasconi i-a acuzat din nou, miercuri, pe liderii partidelor principale că au încercat de șase ori să o scoată din cursa prezidențială și a promis că va candida din nou.
„Pentru a ne recâștiga puterea de țară serioasă, avem nevoie de o anchetă serioasă a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Radu Magdin, analist politic român, în legătură cu primul tur. Altfel, este foarte greu pentru oameni să meargă mai departe, așa cum și-ar dori unele partide din coaliția de guvernare, a spus Magdin. Georgescu a contestat fără succes decizia de anulare a Curții Constituționale pe plan intern și a depus și o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„A trecut o lună și încă nu avem un motiv clar pentru anularea alegerilor; nu a existat nicio dovadă a implicării vreunui actor de stat sau a oricărui alt actor care să justifice evenimentele la care asistăm”, a spus un purtător de cuvânt al lui Călin Georgescu.
El le-a cerut românilor să semneze o petiție la Curtea Constituțională prin care să se desfășoare turul doi, în care urma să o înfrunte pe Lasconi. „Georgescu a avut ocazia să apară drept victimă în fața electoratului”, a spus Magdin. Acest sentiment, că este dat deoparte de vechea ordine, va fi amplificat doar dacă judecătorii Curții Constituționale vor decide că nu este eligibil pentru a candida din nou la alegeri, din cauza neregulilor din prima sa campanie prezidențială de anul trecut.
Procurorii români au percheziţionat luna trecută proprietăţile unui susţinător cheie al lui Georgescu, ca parte a unei investigaţii axate pe spălare de bani, mită dată alegătorilor şi fraudă informatică. Potrivit dosarelor desecretizate, susținătorul a oferit un milion de euro pentru campania lui Georgescu, din care TikTok a spus că a primit 360.000 de euro.
Georgescu a respins acuzațiile că nu a declarat fonduri de campanie, spunând că succesul său s-a datorat poporului român mai degrabă decât unei campanii de culise.
Creșterea popularității?
Din noiembrie, profilul lui Georgescu a crescut și el rămâne favoritul la alegerile din mai, potrivit unui sondaj comandat de primarul Bucureștiului Nicușor Dan, care candidează și el la președinție.
Sondajul respectiv a arătat că cel puțin 40 la sută dintre români intenționează să îl voteze pe Georgescu, a declarat Nicușor Dan pentru Digi24, fără a preciza câți oameni au fost chestionați. „Frustrările pe care le transmite în calitate de candidat, atmosfera anti-sistem, precum și promisiunile sale pentru viitor, nu pot fi egalate cu ușurință de un alt candidat”, a spus Magdin.
Însă Victor Ponta, deputat social-democrat în Parlamentul României și fost premier, a sugerat că sondajul primarului este fictiv.
„De sărbători nu faci sondaje – este o invenție – domnul Dan nici măcar nu a precizat numele așa-zisei companii de sondaje”, a spus Ponta pentru POLITICO.
Liderii partidelor din coaliția de guvernare din România, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, UDMR și reprezentanți ai altor minorități etnice au confirmat miercuri că fostul lider al Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, este candidatul lor comun la alegerile prezidențiale.
Antonescu este căsătorit cu fostul comisar european pentru Transporturi, Adina Vălean și fost lider al Senatului și al PNL. El a candidat la funcția de președinte fără succes în 2009, dar nu a ocupat nicio funcție politică în ultimul deceniu.
Magdin a argumentat că a fost greu să găsești un candidat pe care românii să-l cunoască suficient de bine și care să-i facă față lui Georgescu.
„Profilul lui Antonescu, da, se poate spune că e un pic depășit, dar poate fi și un goldie, pentru că a fost puțin mai romantic decât media politică locală și se pricepe la rostirea discursurilor, ceea ce nu pot spune despre mulți dintre adversarii cu care s-ar putea confrunta domnul Georgescu în turul doi”, a spus Magdin.
Apropiindu-se de cel de-al doilea tur, principalele partide politice din România trebuie să explice alegătorilor pericolele tendinței extremiste pe care Georgescu o personifică și diferența dintre modelul european, bazat pe statul de drept, și modelul rusesc, bazat pe violență, a spus Siegfried Mureșan, europarlamentar din Partidul Național Liberal.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube