Viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, care prioritizează măsuri protecționiste sub sloganul „America pe primul loc,” ar putea afecta creșterea economică pe termen lung, arată un sondaj realizat de Financial Times și Școala de Afaceri Booth a Universității din Chicago.
Majoritatea celor peste 220 de economiști intervievați din SUA, Europa și Marea Britanie consideră că politicile propuse de Trump ar eclipsa beneficiile altor inițiative din programul său „Maganomics.”
Economiști de top, precum Șebnem Kalemli-Özcan de la Universitatea Brown, avertizează că politicile lui Trump ar putea genera inflație atât în SUA, cât și la nivel global, creând un mediu stagflaționar.
„Politicile lui Trump pot aduce o creștere pe termen scurt, dar aceasta va fi în detrimentul unei încetiniri globale care ulterior va afecta și SUA,” a declarat aceasta.
Investitori optimiști, dar incertitudini economice persistente
Deși economiștii sunt sceptici, investitorii rămân încrezători. Indicele S&P 500 al SUA a înregistrat creșteri semnificative, cu un avans de 23,3% în 2024, continuând o tendință pozitivă din 2023. Benjamin Bowler, strateg la Bank of America, susține că „economia de tip laissez-faire a lui Trump, reducerile de taxe și dereglementarea” ar putea continua să stimuleze creșterea economică, mai ales în contextul unei posibile „revoluții AI.”
Agenda economică a fostului președinte include măsuri precum impunerea unor tarife generale de până la 20% pe importuri, deportarea lucrătorilor fără acte și permanentizarea reducerilor de taxe din 2017. Potrivit economistei Janice Eberly, aceste măsuri tind să fie inflaționiste și ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice.
Îngrijorări globale: Europa, mai pesimistă decât SUA
Un sondaj separat realizat de Financial Times arată că economiștii din zona euro sunt chiar mai pesimiști decât cei din SUA cu privire la impactul politicilor lui Trump asupra regiunii.
Peste 85% dintre analiștii europeni prognozează efecte negative, dintre care 13% consideră că acestea vor fi semnificative.
În timp ce SUA a depășit constant economiile europene din pandemie, o eventuală încetinire globală generată de protecționism ar putea pune presiune asupra economiei mondiale.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.