7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăPoliticăSabia lui Damocles atârnă deasupra Guvernului condus de Florin Cîțu

Sabia lui Damocles atârnă deasupra Guvernului condus de Florin Cîțu

Scandalul din coaliție a continuat pe parcursul zilei de ieri, liberalii încercând să arate că merg înainte cu orice preț, în timp ce USR PLUS au lăsat să se înțeleagă că nu cedează și sunt pe cale să pună umărul la dărâmarea Guvernului Florin Cîțu.

Cea mai dură acțiune a USR PLUS a fost însă aceea a strângerii de semnături pentru inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu. PSD nu va semna însă moțiunea acestora, ținând cont că parlamentarii pot susține o singură moțiune per sesiune parlamentară. Unele informații apărute arată că USR PLUS ar negocia cu AUR susținerea moțiunii de cenzură pentru care nu au suficienți parlamentari pentru a o înainta singuri. AUR susține însă că așteaptă alți parlamentară să susțină moțiunea lor.

„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară, după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic”, a scris a copreședintele USR PLUS Dan Barna.

Liberalii s-au întrunit și ei într-o ședință a conducerii, unde au dat în unanimitate un vot de susținere pentru Florin Cîțu. Actualul lider al PNL, Ludovic Orban, a refuzat însă să participe la Biroul Politic, spunând că acesta a fost nestatutar. Ulterior, Florin Cîțu a ieșit la o conferință de presă flancat de Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Robert Sighiartău și alți liberali. „BPN a fost convocat absolut statutar, peste 30% din membrii BPN, adică din cei 80. Şi s-a adoptat o rezoluţie, a fost dat un vot de susţinere a premierului Florin Cîţu. Au participat peste 70% din membrii BPN şi s-a votat în unanimitate, nicio abţinere, niciun vot împotrivă, susţinerea premierului Florin Cîţu în toate demersurile”, a precizat Rareş Bogdan, la Parlament.

Scenarii

Ținând cont de evoluția actuală a conflictului, USR PLUS, alături de PSD și AUR, ar putea adopta o moțiune de cenzură și răsturna Guvernul Cîțu. Chiar în aceste condiții, președintele Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al justiției și pe cel prin care Lucian Bode a devenit interimar, fără să încerce vreo mediere.

Dacă Executivul condus de Cîțu va fi răsturnat, mingea se va afla la președinte care va putea să desemneze un nou prim-ministru sau îl numească încă o dată pe Florin Cîțu. În cazul în care partidele parlamentare vor ajunge la o înțelegere și vor vota noul guvern se va merge mai departe cu instalarea acestuia în funcție. În cazul în care Executivul va pica, Iohannis va putea face o nouă propunere, ultima înainte de anticipate. Chiar dacă și de această dată, șeful statului l-ar putea propune pe Cîțu pentru a forța mâna partidelor sau a determina anticipatele.

O altă posibilitate ar fi ca miniștrii USR PLUS să își dea pur și simplu demisia din Guvern. În acest caz, structura politică a Executivului s-ar schimba, iar noul Guvern ar trebui să ceară un vot de învestitură al Parlamentului, pe care ar putea să nu îl obțină. Chiar și în acest punct, dacă un guvern minoritar ar fi aprobat, ar urma o perioadă fără reforme majore pentru că fiecare proiect în parte ar trebui negociat cu opoziția.

Propunerea liberalilor a fost însă un troc între ministere. Astfel, ei ar urma să primească Justiția și să numească în locul lui Stelian Ion pe altcineva, iar USR PLUS să primească Internele pentru Dan Barna. USR PLUS a refuzat momentan propunerea. „Nu se pune problema să facem schimb de ministere, tot felul de trocuri. Avem o structură a Guvernului, o structură a coaliţiei, avem nişte portofolii ministeriale şi aşa va rămâne. Următorul pas e şedinţă de coaliţie. Dacă Cîţu se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, aşa cum l-am pus în Parlament, aşa îl vom da jos în Parlament”, a afirmat, joi, Ionuţ Moşteanu, liderul deputaților USR PLUS.

Citește și: Comunitatea Corupția Ucide anunță un protest în fața Guvernului

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă