Premierul Nicolae Ciucă a preluat în forță conducerea guvernului și a luat primele măsuri pentru echilibrarea situației bugetare înainte de sfârșitul anului, astfel încât pensiile și alocațiile să fie plătite la timp. De asemenea, noul șef al Guvernului are delicata misiune de a superviza și o reîmpărțire a funcțiilor guvernamentale și la nivel de prefecturi, pentru a fi reflectată noua situație politică actuală.
Noul guvern Nicolae Ciucă a dat drumul angajărilor la Stat, după ce guvernele Orban și Cîțu au blocat angajările pe perioada pandemiei. Astfel, măsura a fost luată pentru că numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a scăzut în ultimul an. Numărul bugetarilor a ajuns în luna septembrie la 1,23 de milioane de persoane, în scădere cu aproximativ 20.000 de posturi față de începutul anului, potrivit informațiilor Ministerului Finanțelor, citate de Economedia.
Guvernul condus de Ludovic Orban a fost cel care a blocat, în premieră, angajările „la stat” pe perioada stării de alertă. Măsura respectivă a fost continuată de guvernul Florin Cîțu. Guvernul Nicolae Ciucă putea face în perioada următoare angajări pentru a acoperi pierderile de personal, cum ar fi cele prin pensionare sau plecare voluntară.
De asemenea, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că are nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al instituţiei pe care o conduce.
„Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri. Cred că încheierea crizei şi revenirea la stabilitate politică deschide calea către soluţiile aşteptate”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.
Mesaj de Ziua Bucovinei
Premierul Nicolae Ciucă a transmis și un mesaj, duminică, de Ziua Bucovinei, când s-au împlinit 103 ani de alipirea acestei regiuni la România, cu trei zile înainte de Marea Unire.
“Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ținutului Bucovinei la România-Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc și cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire.
După aproape un secol și jumătate de ocupație străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă și să gândească românește pe întreg ținutul bucovinean. (…)
Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect față de strămoși și pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice.
De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuși!”, a scris premierul Ciucă.
Ordin special pentru ceremoniile de 1 Decembrie
Guvernul a aprobat și o hotîrâre pentru condițiile de participare la ceremoniile oficiale de Ziua Națională a României.
„Guvernul României a adoptat, în şedinţa de astăzi, hotărârea de modificare a HG 1183 din 8 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind preluate astfel propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin Hotărârea nr. 105 din 19 noiembrie 2021”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.
În București va fi permisă participarea, în zona oficială a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane, care sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală. La aceste ceremonii trebuie să se asigurare o distanţă de minim un metru între participanţi, cu portul măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a infecţiilor cu SARS-CoV-2.
Grindeanu a mers pe șantier
Noul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a și mers pe un șantier, în prima zi de preluare a postului. El a anunțat controale pentru firmele care au câștigat la licitațiile.
Vicepremierul Sorin Grindeanu s-a declarat „nemulțumit” de stadiul operațiunilor de la centura de sud a municipiului Timișoara, care asigură deplasarea spre Serbia, un proiect început acum 20 de ani.
„De 30 de ani, statul român a rămas dator către cetățeanul român în privința infrastructurii de transport. Statul român trebuie să înceapă să plătească din această datorie către cetățean. Am văzut în acești ani enorm de multe studii, proiecte, desene, puține dintre ele fiind puse în practică”, a declarat ministrul Transporturilor.
„Din două în două săptămâni voi fi aici, neanunțat, fără festivism și voi verifica stadiul lucrărilor. În privința descărcării de autostradă de la Sânandrei, ne lovim de aceeași problemă, avem diverși participanți care câștigă licitații și când ar trebui să înceapă executarea lucrării, nu o mai fac”, a spus Sorin Grindeanu despre centura de sud a Timișoarei.