7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăPoliticăÎncă o replică pentru premierul Ungariei. Președintele Iohannis vrea ca străinii să...

Încă o replică pentru premierul Ungariei. Președintele Iohannis vrea ca străinii să învețe limba română și să se integreze în societatea românească

Președintele Iohannis vrea ca străinii aflați în România să învețe limba română și să se integreze în societatea românească.

Opinia prezentată de șeful statului român poate fi socotită încă o replică la adresa declarațiilor de la Tușnad ale premierului Ungariei, Viktor Orban, care se exprimase împotriva „amestecului” de populații în statele europene. Mesajul președintelui Iohannis a fost transmis la data de 31 august 2022, când este sărbătorită Ziua Limbii Române.

„În ultimii ani, țara noastră găzduiește un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română. Este important ca toți să aibă șansa de a învăța limba română și de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educație”, a cerut președintele Iohannis.

Străinii să învețe limba română pentru a se integra armonios

În ultimii ani, în România au sosit mii de migranți ilegali și de refugiați, mai ales din țări ale Asiei. Aceștia caută de obicei să ajungă în vestul Europei, România reprezentând de obicei o țară de tranzit. Totuși, România nu are voie să le faciliteze tranzitul spre alte țări din UE. În cele mai multe dintre aceste cazuri, străinii ajunși în România vorbesc doar limba lor maternă sau alte limbi din zona de unde au venit, necunoscând vreo limbă de circulație internațională.

Pe de altă parte, în anul 2022, în România au sosit zeci de mii de refugiați din Ucraina. „De la escaladarea conflictului din Ucraina, în Romania au intrat peste 1 100 000 persoane. Conform Biroului Înaltului Comisar al ONU, în luna august erau peste 55 000 de ucraineni înregistrați pentru protecție temporară pe teritoriul țării noastre. Capitala României înregistrează cel mai mare număr de refugiați ucraineni”, a anunțat Crucea Roșie Română.

Amintim că, după ce premierul Ungariei a ținut un discurs controversat la Tușnad, autoritățile din România au fost acuzate că n-au reacționat. În schimb, oficiali din alte țări UE l-au criticat pe premierul Viktor Orban. Premierul Ungariei a fost chiar acuzat că ar avea idei rasiste. În semn de protest față de ideile șefului ei, o veche consilieră a lui Orban a demisionat.

Premierul Ungariei fusese prezent ca invitat la Universitatea de Vară de la Tușnad, acum o lună. Printre cei care i-au ascultat discursul, fără a reacționa, au fost și politicieni din UDMR. Mult după aceea, liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis au avut câteva reacții. Reprezentanții UDMR au refuzat să comenteze ideile exprimate de premierul Ungariei.

Chiar și cetățenii României au probleme cu limba maternă

Pe de altă parte, în mesajul dedicat Zilei Limbii Române, președintele Iohannis se referă și la problemele învățământului din România.

„Este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educației pentru învățarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înțelegerea, argumentarea și uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcțional avem șansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viața comunității și pentru a contribui la dezvoltarea societății”, precizează șeful statului român.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă