3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăGuvernul Cioloș vine în Parlament pentru votul de învestitură

Guvernul Cioloș vine în Parlament pentru votul de învestitură

Guvernul Cioloș vine miercuri, începând cu ora 10.00, în Parlament pentru a obține votul de încredere. Șansele să treacă sunt foarte mici, căci noul Executiv are nevoie de 234 de voturi. Deocamdată, se bazează doar pe 80, din partea membrilor USR.

Dintre cei 80 de parlamentari USR care vor vota azi în Parlament Guvernul Cioloș doi vor absenta pentru că sunt bolnavi de Covid. Cât despre celelalte formațiuni politice, toate partidele au spus că nu vor vota acest Executiv. Liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți la ședința de plen, programată pentru ora 10, în care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta componența guvernului și programul de guvernare, însă nu vor vota. Prezenți vor fi și parlamentarii UDMR, care nu vor vota. Guvernul Cioloș nu este susținut nici de parlamentarii PSD. Împotrivă vor vota și parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor.

Ieri, în comisiile de specialitate, în afară de un singur ministru, Cătălin Drulă, propus la Transporturi, toți candidații au primit aviz negativ. Într-adevăr, vorbim despre un aviz consultativ. Totuși, poziționarea partidelor este mai mult decât clară: nici unul nu va vota, miercuri, Cabinetul Cioloș.

Guvernul Cioloș intră la vot în Parlament. Ce se întâmplă dacă va pica

În cazul în care Cabinetul Cioloș nu va primi votul de încredere în Parlament, premierul desemnat își va depune mandatul, iar președintele Iohannis va trebui să desemneze un nou prim-ministru. Dacă îl va numi pe Florin Cîțu, acesta va încerca să formeze un guvern împreună cu PSD. El a și a afirmat că este deschis pentru negocieri cu orice formațiune politică, mai puțin AUR.

PSD, însă,  a declarat că nu-l dorește pe Cîțu șef la Guvern, motiv pentru care nu numai că nu se va alia cu PNL, dar nici măcar nu va vota acest Executiv în Parlament. 

Dacă și Guvernul Cîțu pică, atunci președintele poate dizolva Parlamentul și ne pregătim de alegeri anticipate. Asta, în teorie. În practică, lucrurile sunt mai complicate. Surse politice afirmă că este destul de greu să ajungem la anticipate. 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă