2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalPoliția siriană introduce starea de asediu în Homs după tulburările locale

Poliția siriană introduce starea de asediu în Homs după tulburările locale

Poliția siriană a impus starea de asediu pe timpul nopții în orașul Homs, potrivit mass-media de stat, după tulburările de acolo legate de demonstrații despre care locuitorii au spus că au fost conduse de membri ai comunităților religioase minoritare alawite și musulmane șiite.

Reuters nu a putut confirma cererile demonstranților și nici gradul de tulburare care a avut loc.

Unii locuitori au declarat că demonstrațiile au fost legate de presiunile și violențele din ultimele zile îndreptate împotriva membrilor minorității alawite, o sectă considerată mult timp loială fostului președinte Bashar al-Assad, care a fost răsturnat de rebelii islamiști sunniți pe 8 decembrie.

Purtătorii de cuvânt ai noii administrații siriene conduse de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o fostă filială al-Qaeda, nu au răspuns solicitărilor de a comenta subiectul.

Presa de stat a declarat că starea de asediu a fost impusă pentru o noapte, de la ora locală 18:00 (1500 GMT) până joi dimineață la ora 8:00.

Noii lideri ai țării au promis în mod repetat să protejeze grupurile religioase minoritare, care se tem că foștii rebeli aflați acum la conducere ar putea încerca să impună o formă conservatoare de guvern islamist.

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”, după căderea preşedintelui Bashar al-Assad în urma unui război civil de peste un deceniu, transmite AFP.

„Situaţia este extrem de dramatică”, a declarat Tom Fletcher jurnaliştilor la Damasc, adăugând că ONU doreşte „să aducă ajutoare masive în Siria şi să-şi intensifice rapid” operaţiunile.

„Lucrurile avansează foarte, foarte repede”, a subliniat el, adăugând că „important este că poporul sirian are acum destinul în mână”. „Comunitatea internaţională trebuie să fie alături de el”, a spus Fletcher.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă