Președintele Klaus Iohannis este de părere că plecarea românilor la muncă sau la studii în străinătate poate fi transformată „dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate”.
Șeful statului și-a prezentat această opinie într-un mesaj transmis în ziua de duminică, 26 mai 2024, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Începând din anul 2015, este celebrată Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai.
„Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simțim mai bine protejați și să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile și ne servește interesele.
Împreună am schimbat felul în care instituțiile statului îi privesc pe cei aflați departe de țară. Acum, autoritățile înțeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită. Experiența cu care concetățenii noștri se reîntorc în țară și implicarea românilor în comunitățile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămași în țară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în țările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenți sau să îi reîncadreze pe piața muncii pe cei care doresc să revină în țară. De asemenea, am promovat constant alcătuirea de comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii științifici, medicii, profesorii și artiștii români de pretutindeni”, a transmis președintele Iohannis.
Dintre românii care au plecat legal în străinătate, pentru a trăi acolo, cei mai numeroși sunt în Italia și în Spania. Comunitatea românească din Spania ar număra peste un milion de oameni.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!