3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăPoliticăPlângere penală împotriva Clotildei Armand

Plângere penală împotriva Clotildei Armand

Un consilier local al sectorului 1 din Capitală a depus plângere penală împotriva primarului Clotilde Armand pentru detonare de fonduri și abuz în serviciu.

Lector uni. dr. Dan Nicolae Podaru, consilier local PNL, acuză edilul sectorului 1 de lipsă de transparență.

“S-a ajuns la situația absurdă, ca după ce am formulat mai multe interpelări în cadrul ședințelor Consiliului Local Sector 1, fără a primi însă niciun răspuns, să formulez împreună cu alți colegi consilieri solicitări de comunicare a informațiilor financiare ale UAT Sector1 București în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Și de această dată, numita Armand Clotilde Marie Brigitte a refuzat furnizarea informațiilor financiare, adresele de răspuns întocmite de compartimentele de specialitate fiind blocate în biroul acesteia ”la semnat”, aspect care reiese din declarația Secretarului PS1, dată în cadrul ședinței Consiliului Local Sector 1 din data de 9 noiembrie 2021 (https://www.youtube.com/watch?v=zWVQXB3P3-Q). În contextul arătat anterior, în cadrul mandatului meu de consilier local, am avut inițiativa de a primi  sesizări referitoare la nereguli/acțiuni de încălcare a legii pe teritoriul administrativ al UAT Sector 1 București, urmând ca prin atribuțiile pe care le dețin în cadrul Consiliul Local Sector 1 să încerc să remediez aceste probleme. Am popularizat acest demers, încurajând inclusiv funcționarii din cadrul Primăriei Sectorului 1 care sesizează încălcări ale legii să acționeze ca avertizori de integritate și să semnaleze fie direct către instituțiile abilitate/mass-media, fie către mine, aspectele nelegale cu care se confruntă”, scrie consilierul local în plângerea formulată.

Acesta susține că punctul culminant al abuzurilor primarului sectorului 1 a fost atins în luna octombrie a anului în curs.

“În cursul lunii octombrie a.c., am atins punctul culminat al sesizărilor primite referitoare la derapajele de la lege ale actualului primar, fiindu-mi furnizată o înregistrare audio (https://www.youtube.com/watch?v=STJle–xiVg) care reliefează foarte clar presiunile exercitate asupra funcționarilor din cadrul Primăriei Sectorului 1, în cadrul ședinței săptămânale din data de 06.07.2021, la care au participat directorii, șefii de serviciu și de birou ai ADP.

Din audiția înregistrăii audio, am constatat cu stupoare, ceea ce până atunci se vehiculase la nivel de zvon, și anume imixtiunea directă a primarului în activitatea compartimentelor subordonate prin:

  • exercitarea de presiuni la adresa funcționarilor din cadrul PS1 și a unităților subordonate,
  • instigarea la încălcarea dispozițiilor legale referitoare la (ne)respectarea destinației sumelor prevăzute în buget pentru plata serviciilor de care a beneficiat UAT PS1,
  • solicitarea adresată funcționarilor de a crea pretexte arftificiale în baza cărora să conteste sumele datorate de către primărie etc. 

De altfel, ulterior ședinței din 06.07.2021, Directorul Economic,  dl. Bogdan Botezatu, și-a dat demisia, ca răspuns la solicitările nelegale ale numitei Armand Clotilde Marie Brigitte, sub aspectul modului de gestionare a sumelor de bani aflate în conturile primariei și al tonului cu care aceste solictări au fost făcute”, se mai arat[ ]n pl\ngerea penal[ ]mpotriva Clotildei Armand.

Clotilde Armand plângere penală

Stenograma discuției dintre Clotilde Armand și directorul economic

Clotilde Armand: Dle Botezatu, aici avem un buget de 20-30 de milioane care este disponibil.

Bogdan Botezatu: Nu este disponibil.

Clotilde Armand: Ba este disponibil. Este degrevat de…Spuneți ca sumele astea sunt un litigiu!

Bogdan Botezatu: Deci in decembrie am spus ca sumele astea sunt ok si in iunie spun ca sunt litigiu?

Clotilde Armand: Da, pentru ca am studiat iar problema si am constatat ca sunt un litigiu.

Bogdan Botezatu: Cum sa spun treaba asta?

Clotilde Armand: Da dumneavoastră trebuie sa vă ocupați de asta. De la dumneavoastră am nevoie de bani, la ce serviți dacă nu îmi alocați bani? Așteptați, așa, banii sa se elibereze?

Bogdan Botezatu: Eu sa eliberez banii fără să am un document in spate?

Clotilde Armand: Pai aveti documentul asta.

Bogdan Botezatu: Ce document sa fie doamna Primar?

Clotilde Armand: Sa faceti o plangere sa va ocupati.

Bogdan Botezatu: Eu economic sa fac o plangere?

Clotilde Armand: Evident.

Bogdan Botezatu: Evident ca nu. Dacă am o problemă, departamentul de specialitate constată..

Clotilde Armand: Domnule Botezatu, sunteți director, sunteți bine plătit, daca nu gestionați lucrul acesta si așteptați doar sa vina la dumneavoastră, un director gestionează….

Bogdan Botezatu: Foarte bine, să gestioneze, la sfârșitul zilei aveți demisia mea pe masă.

Clotilde Armand: Foarte bine, aștept.

Bogdan Botezatu: Păi o aveți. Cu siguranță, dar facem lucruri ilegale!

Clotilde Armand: Credeți ca eu fac lucruri ilegale? Era legal sa cheltuiti anul trecut 80 de milioane in plus fata de bugetul aprobat?

Bogdan Botezatu: Eu am avut un buget aprobat si m-am incadrat in el.

Clotilde Armand: Banii nu cad din cer. Trebuie să aveți grijă și o sa vedeti că o să reușesc, cu sau fără dumneavoastră.

Bogdan Botezatu: Perfect, fără mine cu siguranță o să reușiți.

Clotilde Armand: Foarte bine.

“Înregistrarea în cauză este elocventă atât sub aspectul instigării funcționarilor primăriei de către numita  Armand Clotilde Marie Brigitte la săvârșirea infracțiunilor de Abuz în serviciu și Deturnare de fonduri, dar mai ales sub aspectul reliefării întregului mecanism de lucru prin care actualul primar conduce activitatea finanțelor publice locale, cu încălcarea dispozițiilor Legii 273/2006 privind Finanțele publice locale:

  • Conceperea unui buget propus și aprobat de Cosiliului Local Sector 1 la începutul anului 2021, fără a include toate cheltuielile angajate de UAT Sector 1, inclusiv în ceea ce privește arieratele existente la acel moment;
  • Neonorarea sub diferite pretexte nereale a facturilor emise de către diverse societăți comerciale – furnizori ai UAT Sector1;
  • Încadrarea cheltuielilor neonorate drept datorii litigioase/incerte, pe baza acelorași pretexte artificial invocate ca motiv pentru neplata facturilor;
  • Folosirea disponibilităților bănești rezultate ca urmare a neonorării obligațiilor contractuale către diverși parteneri pentru acoperirea altor cheltuieli curente ale UAT Sector 1.

Se explică astfel retorica publică a primarului privind neplata unor așa zise contracte ”ilegale” și prezentarea de-a lungul timpului a diverse pretexte pentru această conduită, de fapt modalitatea numitei Armand Clotilde Marie Brigitte de a își acoperi acțiunile abuzive prin crearea unui context litigios: Spuneți că sumele acestea sunt în litigiu!”, mai explică Dan Podaru.

Situația financiară a primăriei, eliminată

“Mergând pe linia verificării aspectelor din înregistrarea audio a ședinței realizată în cursul lunii iulie a.c., am consultat informațiile prezente pe site-ul PS1, referitoare la datoriile pe care UAT Sector 1 le are către diverși furnizori. Am putut constata astfel cu surprindere faptul că s-a dat curs solicitării primarului de a elimina din situațiile financiare ale PS1 datoriile către unii parteneri contractuali ”în litigiu”, fiind întocmită în fals Adresa nr. 47637/03.09.2021 prin care se atestă date necorespunzătoare realității economico-financiare existente la nivelul PS1, întrucât se transmite Activității de Trezorerie a Municipiului București faptul că la data de 31.08.2021 UAT Sector 1 înregistra plăți restante/arierate cu o vechime mai mare de 30 de zile în cuantum de doar 310 lei.

Aceată adresă publicată la https://www.primariasector1.ro/download/buget-2021/plati-restante/PLATI%20RESTANTE%20LA%2031.08.2021%20site.pdf prezintă în mod evident date nereale, mistificându-se situația datoriilor UAT PS1 către diverși furnizori de servicii, creditori din operații comerciale. Astfel, din informațiile obținute din surse deschise (internet) reiese că numai Romprest susține că are de încasat 129.541.386 lei debit principal și 24.277.790 lei penalități întârziere, în fiecare zi adăugându-se aproximativ 80.000 lei penalități de întârziere. Pe de altă parte, ca urmare a demersurilor colegului meu, dl. consilier Dinu Gheorghe, președintele Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, impozite și taxe locale, ne-a fost adusă la cunoștință exitența unor situații litigioase care doar la nivelul Poliției Locale Sector 1 se ridică la suma de 786.141,19 lei debit principal, la care se adaugă suma de 270.942,04 lei penalități de întârziere (a se vedea în acest sens corespondența purtată între președintele Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, impozite și taxe locale – dl. Dinu Gheorghe și Poliția Locală Sector 1). 

În plus, există și alte societăți comerciale către care nu s-au achitat prestațiile comerciale, informațiile existente pe portalul instanțelor judecătorești prezentând o serie de litigii pierdute de PS1, în urma cărora instanța judecătorească a obligat PS1 și entitățile din cadrul acesteia la plata facturilor emise de către mai mulți prestatori de servicii, dintre care menționez două astfel de litigii identificate:

  • Dosar nr. 12381/3/2021, în care ADP Sector 1 a fost obligată să plătească suma de 229.208,28 lei cu titlu de penalități pentru plata cu întârziere (în cursul procesului) a debitului principal de 1.146.041,40 lei
  • Dosar nr. 2266/3/2020, în care Administrația Piețelor Sector 1 a fost obligată la plata sumei de 113.574,08 lei debit principal și penalități de întârziere în cuantum de 263.908,2 lei”, se mai arată în plângerea penală. 
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Jumătate dintre companiile românești atrag finanțări europene. Firmele mari, cei mai activi beneficiari

Puțin peste jumătate dintre companiile românești (51%) au reușit să atragă finanțări prin programe europene sau scheme de ajutor de stat, conform unui sondaj...

Prognoza economică a României pentru 2025: Guvernul promite o creștere accelerată, exporturi mai mari și salarii peste inflație

Economia României se pregătește pentru o creștere semnificativă în 2025, conform ultimei prognoze publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Produsul Intern Brut...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă