3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPiețele asiatice, în scădere: Efectul incertitudinilor electorale din SUA și a veștilor...

Piețele asiatice, în scădere: Efectul incertitudinilor electorale din SUA și a veștilor din China

Acțiunile asiatice au scăzut în linie cu Wall Street, vineri, pe măsură ce optimismul legat de așteptatele reduceri ale ratelor dobânzii din SUA a fost umbrit de incertitudinea privind alegerile prezidențiale și îngrijorările legate de economia Chinei, transmite AFP.

Investitorii erau deja neliniștiți după un raport potrivit căruia Casa Albă lua în considerare o represiune asupra firmelor care furnizează tehnologie de cipuri către Beijing și după ce Donald Trump a cerut ca Taiwanul să plătească Washingtonului pentru ajutorul în apărarea sa împotriva Chinei.

Piețele se bucurau de o creștere sănătoasă, deoarece oficialii Federal Reserve, inclusiv șeful Jerome Powell, au sugerat în ultimele zile că sunt gata să înceapă reducerea ratelor datorită unei încetiniri a inflației și unei slăbiri a pieței muncii.

Datele de joi au oferit Băncii Centrale spațiu pentru a acționa, cu cererile inițiale de șomaj crescând mai mult decât se aștepta săptămâna trecută.

Traderii sunt acum aproape siguri de o mișcare în septembrie, unii sugerând chiar că ar putea urma mai multe reduceri în ultimele luni ale anului.

Principalele temeri ale investitorilor

Cu toate acestea, sectorul tehnologic – care a condus creșterea acțiunilor în acest an – a suferit o lovitură puternică după raportul privind avertismentul Casei Albe și avertismentul lui Trump privind Taiwanul, care găzduiește unii dintre cei mai mari producători de cipuri din lume.

Există, de asemenea, incertitudini crescânde cu privire la cine va candida împotriva lui Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie, pe măsură ce cererile ca președintele Joe Biden să se retragă continuă să crească după o serie de gafe și o dezbatere slabă care au ridicat întrebări despre sănătatea sa.

The New York Times a citat mai multe persoane apropiate lui Biden care au spus că președintele SUA a început să accepte că s-ar putea să nu poată câștiga și ar putea fi nevoit să se retragă, una dintre surse spunând: „Realitatea se instalează”.

Fostul președinte Barack Obama a declarat, potrivit unor surse, că fostul său vicepreședinte ar trebui să „ia în considerare serios viabilitatea candidaturii sale”, a raportat The Washington Post.

În timp ce o victorie a lui Trump este văzută ca pozitivă datorită probabilității de reduceri de taxe și dereglementări corporatiste, există îngrijorări cu privire la planurile sale de a impune tarife mari asupra importurilor chineze – și a celor din alte țări – ceea ce mulți spun că ar putea alimenta din nou inflația.

Incertitudini și în China

O întâlnire a liderilor chinezi la Beijing în această săptămână nu a oferit nimic concret în ceea ce privește sprijinirea celei de-a doua economii mondiale.

Al Treilea Plen, care se întâlnește de două ori pe deceniu pentru a decide politici cheie, a avut puține anunțuri de politică, agenția de știri de stat Xinhua spunând că au fost de acord să „prevină și să rezolve riscurile în domenii cheie, cum ar fi imobiliarele și datoria guvernului local”.

Plenul a promis, de asemenea, să „extindă activ cererea internă”, la câteva zile după ce datele din această săptămână au relevat că vânzările cu amănuntul – un indicator al consumului – au crescut mult mai puțin decât se aștepta în iunie. Datele de luni au arătat, de asemenea, că produsul intern brut a crescut mult mai lent decât se prognoza în al doilea trimestru.

Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics a spus că declarației post-întâlnire i-au lipsit detaliile, așa cum era de așteptat, dar „spune majoritatea lucrurilor corecte”.

El a adăugat că, înainte de plen, „am cerut reforme în jurul proprietății, taxelor și datoriei guvernului local, precum și sprijin pentru firmele private și investiții, toate acestea fiind menționate”.

Cu toate acestea, deși el a recunoscut că întâlnirile conturează o viziune pe termen lung, „a fost încă o oportunitate ratată”.

Acțiunile din Hong Kong și Shanghai au scăzut din cauza lipsei de detalii privind politica, iar pierderi au fost înregistrate și în Tokyo, Sydney, Seul, Singapore, Taipei, Wellington și Jakarta.

Declinul a urmat unei alte zile proaste pe Wall Street, unde Dow a scăzut după trei zile de maxime record.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă