Piața porumbului european trece printr-o perioadă dificilă, afectată de o recoltă slabă atât calitativ, cât și cantitativ. La aceasta se adaugă presiunea prețurilor mici, cauzate de producția abundentă din Statele Unite, care au început să exporte masiv porumb în Uniunea Europeană.
Prețul porumbului a început să scadă și nu mai are nicio susținere, spun experții.
„Nu mai are susținere prea mare nici în Europa, chiar dacă Franța băltește, nimeni nu poate să intre în câmp, câmpurile sunt sub apă, iar fermierii francezi nu pot recolta porumbul. Sunt la un nivel de recoltare de maxim 4%, față de o medie a ultimilor ani de 30-35%,” a declarat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi 24.
În paralel, Statele Unite își măresc prezența pe piața europeană, exporturile de porumb american depășind 1 milion de tone în UE, aproape concurând cele 2,7 milioane de tone exportate de Ucraina.
„Americanii încep să se apropie pas cu pas, datorită faptului că au multă marfă și anumite exceptări la câteva gene modificate, adică pot aduce în UE porumb modificat genetic”, a adăugat Cezar Gheorghe.
Situația este complicată și pentru exporturile românești de porumb, confruntate cu probleme legate de aflatoxină.
Mai multe transporturi plecate din Portul Constanța au fost refuzate în țările de destinație din cauza nivelului ridicat de aflatoxină, care depășește limitele admise pentru consumul uman și animal.
„Astfel, prețul porumbului stagnează în Portul Constanța, are tracțiune din grâu, și vedem un nivel de 195-197 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Însă acest preț mai are un condiment, și anume aflatoxina,” a menționat Gheorghe, adăugând că navele refuzate s-au întors în România din cauza acestor probleme de calitate.