Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la un nivel ridicat.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), construcțiile rezidențiale au înregistrat o scădere de 22% la nivel național în prima jumătate a anului, influențate de ratele dobânzilor crescute și prețurile care au diminuat cererea și accesibilitatea.
Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, consideră că, în ciuda încetinirii, piața rămâne stabilă, dar subliniază că există riscuri externe ce ar putea declanșa o criză.
„În 2008, momentul declanştor al crizei în România nu a fost căderea Lehman Brothers, ci momentul în care Traian Băsescu a anunţat că măreşte TVA de la 19% la 24% şi o să scadă salariile cu 25%. Şi de la momentul respectiv, ne uitam că nu mai intra nimeni în bancă, deşi până atunci dădeam credite într-o veselie. Deci trebuie un moment declanşator (pentru o criză – n.red.) şi deocamdată nu îl avem. Dar acesta poate să vină de oriunde, sunt atât de multe bule,” a explicat acesta în cadrul emisiunii ZF Live.
Băncile, beneficiarele prețurilor mari la imobiliare
În ceea ce privește prețurile locuințelor, Georgescu afirmă că băncile sunt cele mai mari beneficiare ale prețurilor ridicate și dobânzilor mari, care duc la credite mai scumpe.
„Şi în România, 40% din creditele date de bănci sunt în imobiliare. Cu cât cresc preţurile cu atât e mai avanatajos pentru pentru bancă şi pentru toată lumea. Până la urmă economia s-a transformat într-un joc de Popa Prostu, cel care intră ultimul care cumpără activul şi rămâne cu creditul când pică piaţa, este pierzătorul,” a concluzionat Georgescu.