Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește rapiditatea tranzacțiilor imobiliare, potrivit unui raport Imobiliare.ro.
Proprietarii din Capitală au reușit, în medie, să găsească cumpărători pentru apartamentele scoase la vânzare într-un interval de doar 49 de zile, cel mai scurt termen înregistrat în principalele orașe ale țării.
Perioada de vânzare a scăzut ușor față de începutul anului, când proprietarii aveau nevoie de 51 de zile pentru a încheia tranzacțiile.
De asemenea, Bucureștiul este lider și în ceea ce privește flexibilitatea prețurilor. Marja de negociere, adică diferența dintre prețul inițial și cel de tranzacționare, a fost de 4% în trimestrul al III-lea al anului, fiind mai mare decât în alte orașe mari.
Totuși, Timișoara a înregistrat cea mai mare marjă de negociere.
Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro, subliniază că stabilitatea pieței, reflectată prin scăderea inflației și stabilizarea dobânzilor, a stimulat cererea pentru locuințe, ceea ce a redus timpul de căutare. „În condiţiile unei oferte limitate, avem o presiune pe preţ. Totuşi, în continuare ne aflăm într-o perioadă propice pentru achiziţii. Atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea centrelor urbane locuinţele rămân accesibile”, a afirmat Crainic.
În alte orașe cererea rămâne ridicată
În Brașov, prețurile au crescut cu 17% în ultimul an. În acest oraș, perioada medie de vânzare este de 51 de zile, iar marja de negociere a rămas la 2,5%, cea mai mică dintre orașele analizate.
În Iași, proprietarii reușesc să vândă apartamentele în 60 de zile, iar marja de negociere a crescut la 3,1% față de 2,4% la începutul anului.
În Cluj-Napoca, timpul de vânzare a scăzut la 61 de zile, iar prețurile pentru apartamentele din acest oraș au ajuns la 2.780 de euro/mp, un nivel cu 11% mai mare decât acum un an și semnificativ mai mare decât în alte orașe din țară.