Vânzările de locuințe din SUA au atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 30 de ani, deoarece o creștere bruscă a ratelor dobânzilor a crescut costurile pentru cumpărători, notează BBC.
Doar 4,09 milioane de locuințe au fost cumpărate, cele mai puține din 1995 încoace, în timp ce oferta restrânsă a împins prețurile la un nou record, a declarat Asociația Națională a Agenților Imobiliari.
Organizația a declarat că se așteaptă ca piața să se îmbunătățească în 2024, dar a avertizat că accesibilitatea va rămâne o problemă.
Prețul mediu de vânzare în 2023 a urcat cu 1% pe parcursul anului, până la 389.800 de dolari (307.625 de lire sterline), potrivit NAR, care publică raportul.
Prețul mediu a urcat cu peste 40% din 2019, după o creștere a prețurilor în timpul pandemiei.
Lawrence Yun, economist la NAR, a declarat că recentele creșteri de prețuri sunt „nesustenabile” și că stimularea ofertei pentru a crea o cale către proprietatea asupra locuințelor pentru chiriași este „esențială”.
Piața imobiliară din SUA a încetinit brusc din 2022, când Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația.
Anul trecut, ratele la creditele ipotecare din SUA, care sunt de obicei fixe pe o perioadă de 30 de ani, au depășit 7% pentru prima dată în ultimele decenii.
Aceste mișcări au pus capăt unei frenezii de cumpărare care a izbucnit în timpul pandemiei, când banca centrală a redus ratele pentru a stimula economia.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!