7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomiePetrolul se îndreaptă către cele mai mari câștiguri anuale din 2016

Petrolul se îndreaptă către cele mai mari câștiguri anuale din 2016

Prețul petrolului a scăzut, dar urmează ă înregistreze cele mai mari câștiguri anuale din 2016 încoace, stimulate de redresarea economică globală din declinul COVID-19 și de reținerea producătorilor, chiar dacă infectările au atins niveluri record în întreaga lume, scrie Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 1,01 dolari, sau 1,3%, la 78,52 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,12 dolari sau 1,5%, până la 75,87 dolari pe baril.

Brent este pe cale să încheie anul cu aproape 52%, cel mai mare câștig din 2016, în timp ce WTI se îndreaptă către un câștig de 56,5%, cea mai puternică performanță pentru contractul de referință din 2009, când prețurile au crescut cu peste 70%. Ambele contracte au atins vârful în 2021 octombrie, cu Brent la 86,70 dolari barilul, cel mai mare din 2018, și WTI la 85,41 dolari pe baril, cel mai mare din 2014.

Prețurile globale ale petrolului sunt de așteptat să crească în continuare anul viitor, pe măsură ce cererea de combustibil pentru avioane se va mări odată cu ridicarea retrsicțiilor.

„Am avut Delta și Omicron și tot felul de blocări și restricții de călătorie, dar cererea de petrol a rămas relativ fermă”, a declarat economistul șef al companiei de brokeraj australian CommSec, Craig James.

Cu toate acestea, după ce au crescut pentru câteva zile consecutive, prețurile petrolului au stagnat vineri, pe măsură ce cazurile de COVID-19 s-au ridicat la noi maxime pandemice pe tot globul, din Australia până în Statele Unite, alimentate de varianta Omicron, foarte transmisibilă.

Experții americani în sănătate i-au avertizat pe americani să se pregătească pentru perturbări severe în săptămânile următoare, ratele de infectare vor crește pe fondul călătoriilor de sărbători și a redeschiderii școlilor după vacanțele de iarnă.

Întreruperile de producție în Nigeria și Ecuador a afectat prețurile.

Conducta de țiței grea din Ecuador va relua pomparea pe 31 decembrie după întreținere, a anunțat compania de transport de țiței OCP Ecuador la începutul acestei săptămâni.

Royal Dutch Shell a reluat miercuri fluxurile de petrol de la terminalul Forcados din Nigeria.

În condițiile în care petrolul se apropie de 80 de dolari, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și aliații, denumiti împreună OPEC+, probabil că vor respecta planul lor de a adăuga 400.000 de barili pe zi de aprovizionare în februarie, când se vor întâlni pe 4 ianuarie, au declarat câteva surse.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....
Ultima oră
Pe aceeași temă