Un cetățean italian a inițiat pe site-ul Parlamentului European o petiție prin care solicită intrarea României în Schenghen. Petiția poate fi semnată de toți cetățenii Uniunii Europene.
Iată și textul integral:
”La 8 decembrie, miniștrii afacerilor interne au dat undă verde Croației pentru a adera la spațiul Schenghen. În schimb, România, alături de Bulgaria, au fost din nou excluse. Ministrul nostru de interne a declarat în legătură cu această excludere că: „Astăzi a fost o zi tristă pentru Uniunea Europeană. Am participat la o reuniune dezamăgitoare. În timpul Consiliului JAI de la Bruxelles am asistat la mortificarea – de neînțeles și nejustificată – a două țări precum Bulgaria și România care sunt în continuare ținute în afara spațiului Schengen, deși au toate caracteristicile pentru a intra în el. Sunt țări surori, au urmat calea care li s-a cerut, ar aduce o contribuție importantă la controlul frontierelor estice ale UE. În timp ce Europa nu reușește să asigure controlul frontierelor sale externe, să găsească o soluție comună pentru combaterea imigrației ilegale, obstacole de tot felul sunt puse în calea a două popoare cu care avem rădăcini și orizonturi comune. Uniunea Europeană trebuie să găsească sinteza între parteneri pentru a extinde spațiul Schengen nu doar la Croația, ci și la Bulgaria și România. Sunt convins că pozițiile țărilor care încă se opun în mod legitim pot fi revizuite în lumina unei inițiative ferme a Comisiei Europene. Sunt convins că libera circulație a cetățenilor europeni în interiorul unor frontiere sigure este în interesul tuturor”.
Sunt declarații care îi fac cinste ministrului Piantedosi și care arată cunoașterea problematicii și marile progrese ale României în domeniul protecției frontierelor externe. România, chiar și în criza ucraineană, este în prima linie în ceea ce privește gestionarea refugiaților, demonstrând un sistem de control excelent. A reușit să ofere un echilibru corect între solidaritate și securitate.
Acesta este motivul pentru care, în decembrie, mi-am exercitat dreptul meu de cetățean european de a adresa o petiție Parlamentului European pentru aderarea imediată a României la Schenghen. Comisia Parlamentului European a considerat petiția admisibilă, iar acum este sustenabilă cu o semnătură din partea tuturor cetățenilor europeni
Petiția poate fi semnată de toți cetățenii UE
Marco Baratto ”
Petiția poate fi semnată accesând link-ul de mai sus urmând pașii de înregistrare. Odată înregistrat, petiția poate fi accesată și semnată.