3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPeste 3000 de militari din 13 țări se antrenează în Dobrogea, inclusiv...

Peste 3000 de militari din 13 țări se antrenează în Dobrogea, inclusiv în Delta Dunării

În timp ce România emite suspiciuni cu privire la lucrările pe care le desfășoară Ucraina pe canalul Bîstroe, lucrări care ar putea afecta mediul în Delta Dunării, Armata Română organizează un exercițiu cu 3400 de militari în Dobrogea, inclusiv în Delta Dunării, iar exercițiul are planificate chiar și trageri de luptă, cu muniție reală.

Exercițiile militare din seria Sea Shield se desfășoară, anual, în Dobrogea, cu participarea militarilor români din mai multe instituții, precum și a militarilor din alte țări membre sau partenere ale NATO. Sea Shield 2023 se desfășoară în perioada 20 martie – 2 aprilie 2023. Potrivit Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, una dintre limitele acestei rezervații este la drumul județean DJ222. Exact acest drum va fi închis pe timpul exercițiului, întrucât se desfășoară trageri de luptă. Altfel spus, tragerile cu muniție reală se realizează la limita Rezervației Biosferei. Cu privire la Delta Dunării, ea face parte, integral, din Rezervația Biosferei. În ultimele săptămâni, oficiali din România susțineau că Delta Dunării este pusă în pericol, dar nu de exercițiile militare ale României, ci de lucrările pe care le execută Ucraina pe canalul Bîstroe.

Organizarea exercițiului Sea Shield 2023 este realizată de Forțele Navale Române. Acestea au anunțat că exercițiul este „planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament”.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării nu are nicio reacție

La acțiunile din cadrul exercițiului participă „peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare”.

Conform programului, „detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române”.

Delta Dunării
Foto: ARBDD

Militari din Forțele Terestre ale României, Poloniei și Republicii Moldova, precum și din Infanteria Marină a României vor executa și trageri de luptă cu muniție reală, în poligonul Babadag.

„Exercițiul multinațional Sea Shield 2023 este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). Sea Shield este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european”, au precizat Forțele Navale Române.

La Sea Shield 2023 participă circa 3400 de militari

Se observă faptul că amploarea acestui exercițiu a crescut mult. De exemplu, la Sea Shield 2021 au participat doar circa 2400 de militari, față de cei 3400 din acest an.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, declara la finalul anului 2022 că antrenamentele în țara noastră ale militarilor din alte țări membre sau partenere ale NATO contribuie la îmbunătățirea securității României. Trebuie însă menționat că organizarea acestor exerciții, inclusiv a locului de antrenament, revine părții române.

„Cu peste 5000 de militari aliați dislocați pe teritoriul național care se instruiesc împreună cu militarii români, țara noastră este mai bine protejată și apărată. În prezent, pe teritoriul României acționează Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă”

Angel Tîlvăr,

Ministrul Apărării Naționale

Prefectura județului Tulcea a anunțat că a fost notificată de Ministerul Apărării Naționale despre tragerile cu muniție reală care se vor desfășura în poligonul Babadag. Pe timpul acestor trageri va fi restricționată circulația pe drumul județean DJ222, între două localități. Prefectura este subordonată Ministerului Afacerilor Interne.

„În poligonul Babadag situat între localitatea Enisala și localitatea Sălcioara pe DJ222, se execută trageri cu muniție de război, ziua și noaptea, conform adresei Ministerului Apărării Naționale – Unitatea Militară 02025 Babadag

Alexandru Dan Munteanu,

Prefectul județului Tulcea

Circulația pe DJ222 între localitățile Enisala și Sălcioara va fi restricționată prin amplasarea a două bariere. Tragerile se vor executa fără întrerupere pe interval de 60 de minute.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă